Yunanistan Haber

Yunan Basını Ege’de Yine Gerilim Yaratma Peşinde

"Ankara, Türk kıta sahanlığını ihlal etme bahanesiyle, son 24 saat içinde Kasos ile Kerpe arasındaki kıyı bölgesinin hemen dışında, İtalyan bayraklı "Ievoli Relume" gemisinin bulunduğu bölgeye 5 savaş gemisi konuşlandırdı."

Yunan basını bir kez daha Ege denizinin bir bölgesinde Yunan ve Türk gemilerinin karşı karşıya geldiğini ileri sürüyor, Türkiye’nin bir oldu bitti ve gerilim peşinde olduğuna vurgu yapıyor.

Yunan basınında çıkan haberlerde özetle şu ifadeler kullanılıyor:

“Kasos’ta Türklerin provokasyonlarından gerilim sahnesi yaşanıyor.”

“Bölgede beş Türk savaş gemisi var.”

“Ortamı yumuşatmak için diplomasinin ateşi yükseldi.”

Bölgede “Aittitos” gambotu, “Nikiforos Fokas” firkateyni, Sahil Güvenlik’e ait açık deniz devriye botu ve Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 5 gemi, bir İtalyan gemisinin kablo döşemesini araştırdığı bölgede bulunuyor.

Ankara, Türk kıta sahanlığını ihlal etme bahanesiyle, son 24 saat içinde Kasos ile Kerpe arasındaki kıyı bölgesinin hemen dışında, İtalyan bayraklı “Ievoli Relume” gemisinin bulunduğu bölgeye 5 savaş gemisi konuşlandırdı.

İtalyan bayraklı “Ievoli Relume” gemisi, Girit-Kıbrıs (Güney) elektrik enterkonneksiyon (Büyük Deniz Interconnector-GSI) projesinin denizaltı kablolarının ileride döşenmesine yönelik incelemeler yapmak amacıyla son birkaç gündür denize açılmaktadır.

Özellikle araştırma gemisinin varlığı, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kademeli olarak “Gökova”, “Gökçü” ve “Beykoz” adlı iki fırkateyn ve bir korvetin konuşlandırılmasına neden oldu.

Başlangıçta Yunan tarafından sadece “Aittitos” gambotu inceleme alanında bulunurken, Türk varlığının güçlendirilmesinden sonra “Nikiphoros Fokas” firkateyninin Kasos-Karpathos Boğazı’na gönderilmesinin gerekli görüldü.

Bölgede, Ievoli Relume gemisinin kablo döşenmesi için incelemeler yaptığı, edinilen bilgiye göre, geminin çalışmalarının tamamlanmasına devam edilmemesini isteyen Türkiye, Türk kıta sahanlığının bir alanı olduğu için bölgeye 5 Türk Deniz Kuvvetleri birimi göndererek tepki gösterdi.

Aynı zamanda, Yunan kıta sahanlığında, Türkiye’nin Türk-Libya Mutabakatı’nı sahaya empoze etme girişimi ve iddiası nedeniyle Kasos ve Kerpe’nin güneyinde ortaya çıkan “gerilim yükünün” azaltılması için Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından her düzeyde hamleler yapılıyor.

Pazartesi öğleden sonra Atina’da alarm verildi ​​ve diplomatik bir kaynağa göre, durumun kontrolden çıkmasını önlemek, durumu rahatlatmak ve Ievoli Relume gemisinin araştırmaları tamamlaması için tüm uygun iletişim kanallarından temaslar yoluyla çaba gösterildiği belirtiliyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu