
“Ticaretin Geçtiği Sınırlardan Askerler Geçmez”
Dedeağaç Metropoliti Anthimos’tan “Mülk Satışı” tartışmalarına yatıştırıcı açıklama geldi.
Dedeağaç Metropoliti Anthimos’tan “Mülk Satışı” tartışmalarına yatıştırıcı açıklama geldi.
Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesi Meriç (Evros) ili ve Dedeağaç bölgesinde son dönemde artan mülk satışları üzerinden yürütülen tartışmalar, toplumda gerginliğe yol açarken, Dedeağaç Metropoliti Anthimos konuyla ilgili kamuoyuna yatıştırıcı bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Metropolit Anthimos, özellikle bazı siyasi çevrelerin, yabancı ülke vatandaşlarına yapılan mülk satışlarını “Helenizm açısından felaket senaryoları” ile gündeme taşımasını eleştirerek, bu yaklaşımın toplumsal kutuplaşmayı ve korku iklimini beslediğini vurguladı.
“Ayrıştırma ulusal spor haline gelmemeli”
Açıklamasında, yerel kamuoyunda “ulusal bir alışkanlık haline gelen ayrışma ve soyut bölünmenin” endişe verici biçimde yeniden üretildiğini ifade eden Anthimos, herkesin sağduyulu eleştiri yapma hakkı olduğunu, ancak bunun milliyetçi popülizm ve oy devşirme amaçlarıyla yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
“Topluma panik yaymak, kolektif duyguları araçsallaştırmak ve siyah-beyaz ayrımlar dayatmak yerel topluma hiçbir fayda sağlamaz” diyen Metropolit, bu tür söylemlerin bölge ekonomisine de zarar verdiğini söyledi.
“Ticaretin geçtiği sınırlardan askerler geçmez”
ABD’nin eski Başkanı Abraham Lincoln’e atıfta bulunan Anthimos, “Ticaretin geçtiği sınırları askerler geçmez” sözünü hatırlatarak, serbest ticaretin ve ekonomik hareketliliğin kriminalize edilmesine son verilmesi çağrısında bulundu.
Bu tür tartışmaların, yerel ekonomiyi zayıflattığını, turizmi olumsuz etkilediğini, Dedeağaç ve Meriç ilinde oluşmakta olan rekabet avantajını baltaladığını özellikle vurguladı.
“Somut delili olan, devlete başvursun”
Metropolit Anthimos, yabancı uyrukluların yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna dair somut delil ve belgeleri olanların, sosyal medya ve siyasi söylemler yerine doğrudan devletin yetkili kurumlarına başvurması gerektiğini ifade etti.
“Yetkili makamlar gereken bilgiye sahiptir. Hukuka aykırı bir durum varsa, bunun çözüm yeri sokaklar ya da siyasi platformlar değil, devletin kurumsal yapısıdır” diyen Anthimos, hukukun üstünlüğüne dikkat çekti.
Siyasi gerginliğe dini otoriteden fren
Son günlerde özellikle Meriç bölgesinde bazı siyasetçilerin ve yerel aktörlerin, yabancıların mülk alımları üzerinden kamuoyunda korku ve tehdit algısı oluşturduğu yönündeki tartışmalar sürerken, Metropolit Anthimos’un açıklaması ortamı yatıştırmaya yönelik güçlü bir müdahale olarak değerlendirildi.
Açıklama, Yunan kamuoyunda olduğu kadar bölgeyi yakından takip eden komşu ülkelerde de dikkatle izleniyor.