Yunanistan Haber

Suudi Arabistan-Türkiye-Pakistan Üçlü Toplantısını Mercek Altına Aldı

Yunan basını Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan Üçlü Savunma Komitesi, ilk toplantısını mercek altına aldı.

Yunan basını Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan Üçlü Savunma Komitesi, ilk toplantısını mercek altına aldı.

“Riyad’da Suudi Arabistan-Türkiye-Pakistan üçlü toplantısında neler konuşuldu ve bu bizi nasıl etkiliyor?” başlığıyla okuyucuya aktarılan haberde Riyad’daki görüşmenin ana konusunun savunma sanayi ve Türkiye’nin ürettiği silahlarının diğer iki ülkeye satışı olduğunu ileri sürülüyor.

Haberin devamında şu ifadelere yer veriliyor:

“Riyad’da Suudi Arabistan-Türkiye-Pakistan üçlü toplantısında neler konuşuldu ve bu bizi nasıl etkiliyor?”

blank

“Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan Üçlü Savunma Komitesi, ilk toplantısını Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirdi.

Toplantıya Türk tarafından Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı, Savunma Bakan Yardımcısı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcileri katıldı. Toplantıyı Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı organize ederken, Pakistan tarafından da Genelkurmay Başkanı katıldı.

Bu Ülkelere Türk Silahlarının Satışı?

Son yıllarda hem Pakistan hem de Suudi Arabistan, Türkiye’den savunma ekipmanı alma programlarına başladı. Örneğin Pakistan, 2018 yılında Türkiye ile 4 adet ASFAT MİLGEM korveti satın almak üzere bir sözleşme imzaladı.

Suudi Arabistan, yakın zaman önce Türkiye’nin Baykar firmasına 3,1 milyar dolar değerinde AKINCI tipi İnsansız Hava Aracı sipariş etmişti.

Öte yandan Pakistan’ın 1,5 milyar dolar değerinde 30 adet T129 ATAK saldırı ve taktik keşif helikopteri almayı planladığı biliniyor. Ancak ABD’nin Türkiye’ye motor helikopterini ihraç etme izni vermemesi (motorlar Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmektedir) nedeniyle bu siparişte bir sorun var.

SavunmaSanayiST.com sitesi tarafından derlenen bilgilere göre, AKINCI ve Bayraktar TB2 tipi insansız hava araçları Pakistan ordusu tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Ayrıca Türkler, yakın gelecekte ihtiyaç duyulacağını düşündükleri deniz platformları için de Suudilerin kendilerini tercih edeceğini umuyor.

Anladığımız kadarıyla ve toplantı haberlerini yapan gazetecilerin de vurguladığı gibi, bu üç ülke arasındaki toplantının ana gündemi savunma sanayiydi.

Türkler her zaman olduğu gibi bir yandan da yerli savunma teçhizatını satarak kar elde ederken bir yandan da stratejik ilişkiler kurmaya, yeni müttefikler ve ortaklar bulmaya çalışıyor.

Hem Pakistan hem de Suudi Arabistan Ankara’nın emelleriyle aynı çizgide görünüyor ve bu da onları Yunanistan’ın çıkarlarıyla çatışmaya sokuyor.

Elbette Pakistan’ın izlediği yol bir süredir biliniyor, çünkü Türk ve Pakistan medyası iki devletin “kardeşlik” ilişkilerini desteklemekten vaz geçmiyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu