Yunanistan Haber

Ruhban Okulu Açılıyor Mu?

Patrik Bartholomeos'tan dikkat çeken çıkış, İstanbul Heybeliada’ki Ruhban Okulu açılacak mı?

Patrik Bartholomeos’tan dikkat çeken çıkış, İstanbul Heybeliada’ki Ruhban Okulu açılacak mı?

İstanbul Heybeliada’daki Ruhban Okulu açılacak mı? Fener Rum Patriği Bartholomeos geçtiğimiz hafta Selanik’te katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na talimat verildiğini belirterek “Faaliyetin eşiğinde olduğumuza artık eminiz” dedi.

Ruhban Okulu faaliyet gösterdiği 1844-1971 yılları arasında Ortodoks aleminin en önemli ilahiyat okulu sayılıyordu. Aynı yıllar içinde 1000’e yakın mezun verdi. Mezunlar arasında Bartholomeos dahil 12 patrik bulunuyor. 1971’de Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu 50 yıldır eğitim veremiyor. Son olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nda bir süredir tadilat çalışmaları yürütülüyor.

Geçtiğimiz hafta Selanik’te bir etkinliğe katılan Patrik Bartholomeos, burada yaptığı konuşmada Ruhban Okulu’nun kısa sürede yeniden faaliyete geçeceğine dair büyük iyimserlik içinde olduğunu vurgulamıştı:

Bartolomeos konuşmasında özetle şunları dile getirdi:

“Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili gayret hızla ilerliyor. Türkiye Eğitim Bakanı, okulumuzu ziyaret etti ve orada yetkili başrahip ile görüştü. Daha sonra, başrahip okuldan bir heyet ile birlikte Ankara’ya giderek temas ve diyaloğu sürdürdü. Önümüzdeki hafta ise Patrikhane’den kalabalık bir heyet başkente giderek teknik detayları görüşecek.

Okulumuzun yeniden faaliyet göstermesi hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza dair son derece iyimserim. Eğitim Bakanlığı yetkililerine emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz.”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Heybeliada’da bulunan Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesi ile aynı binadaki Ruhban Okulu’nu 28 Mayıs’ta ziyaret etmiş, incelemelerin ardından “Okulun, Ruhban Okulu olarak faaliyet verebilmesi açısından kendi çalışmamızı yapıyoruz” açıklaması yapmıştı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu