Batı Trakya

Rodoplar’ın Zirvesinde 600 Yıllık Kültür Birlik Beraberlik İçinde Yaşatılıyor

Batı Trakya Türk Azınlığı, 600 yıldan fazla bir tarihe sahip olan “SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”ni coşkuyla devam ettiriyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı, 600 yıldan fazla bir tarihe sahip olan “SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”ni coşkuyla devam ettiriyor bu kültürel mirası, bazı çevrelerce yaratılan tüm ayrıştırma çabalarına ragmen birlik beraberlik içinde yarınlara bırakmak üzere yaşıyor ve yaşatıyor.

Bu yıl da 4-5-6 Ağustos tarihlerinde Mehrikoz futbol sahasında SEÇEK Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlediği “SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”, Seçek Ağası Mehmet İbrahim’in Edirne’den gelen davullar ve zurnalar eşliğinde etkinlik alanına gelerek halkı selamlaması ile başladı.

Etkinlik çerçevesinde yapılan selamlama konuşmalarında SEÇEK Derneği Başkanı Necmettin Kahya şunlarrı dile getirdi:

blank

“Anavatan Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremde on binlerce kardeşlerimiz kaybettik. İlerleyen günlerde ülkemiz Yunanistan’da meydana gelen tren kazası ve yangınlarda bir çok vatandaşımızı kaybettik. Yüce Allah’tan vefat edenlere Allah’tan rahmet, geride aile ve yakınlarına da sabırlar diliyorum. Atalarımızdan bizlere miras kalan bu kültürü, yaşatmaya ve bizlerden sonra gelenlere de miras bırakabilmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Son olarak yıllardır bizleri onurlandırarak her zaman destek olan çok kıymetli soydaşlarımıza, bizlere sahip çıkan Mehrikoz köyü halkına, düzenlediğimiz kermeste canla, başla çalışan Büyük Derbent ve Kartunça köyü halkına, kadın kollarımıza, bugün bir araya geldiğimiz bu alanın alt yapısında hizmet sunan Kozlukebir belediyesi başkan ve yöneticilerine, 2023 Seçek Ağası Mehmet İbrahim’e teşekkür ediyorum. Herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, “Seçek Derneği yönetimini düzenlediği bu organizasyondan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bizler de belediye olarak üzerimize düşen görevi bugün olduğu gibi geçmişte de bugün de en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle başta başkan yardımcılarımız, muhtarlarımız, ekip arkadaşlarımız ve çalışma arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Sizlere de katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” Dedi.

2023 Seçek Ağası Mehmet İbrahim’in mesajını Dernek Başkanı Necmettin Kahya okudu. Seçek Ağası Mehmet İbrahim mesajında, “Bu asırlardır devam eden geleneğimizin unutulmadığını ve hepimizin desteğiyle hala bugünlere gelen, bizler bunu ayakta ve elimizde tutabildiğimiz için Allah-u Teala adına hepinizden duacıyım. Önümüzdeki sene de birbirimizi bir nefes kadar yakın mesafede burada görüşür ve etkinliğimizi sürdürmeye devam ederiz. Allah’ın duası daima yanınızda olsun.” İfadelerine yer veriyor.

“SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”nde bölge insanını yalnız bırakmayan ve her yıl katılarak destek veren Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, kürsüye gelerek kalabalığa hitap etti. Müftü Şerif şunları dile getirdi:

“700 yıl önceye dayanan bir etkinliktir”

blank

“Bugün burada kutlamış olduğumuz bu etkinlik sadece bir etkinlik değil, dini motiflerle dolu geçmişi 700 yıl önceye dayanan bir etkinliktir. Türkler Orta Asya’dan çıktıkları zaman Anadolu’ya doğru yürürken daha Orta Asya’da 800’li yıllarda yeni yeni İslamiyet ile tanışmaya başlamışlardı. Ahmet Yesevi hazretleri Türklerin İslam olmasına yardım eden veya selam olan en büyük alim ve din adamı idi. Ahmet Yesevi hazretlerinin bulunduğu bölgede Horasan civarında yetiştirdiği öğrenciler, Batıya doğru hareket edip, Batı’da İslamiyeti anlatmaya başlamışlardır. Bunlar Mevlana Celalettin Rumi, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre hazretleridir ki, İslamiyeti Anadolu’ya oradan Balkanlar’a taşımışlardır. Bu etkinliklerin hepsinin temelinde İslamiyet ve Müslümanlık yatar. Bundan dolayı bu geleneği devam ettiren, bu gün de el veren, gönül veren tüm kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Bu güzel etkinliğin devamı için ve bundan sonra da devam etmesi için arzu ve talep ediyorum. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”nde İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları Ekibi ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Halk Oyunları sahne aldı.

Yağlı güreş müsabakalarında Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’dan sporcular katılarak er meydanında güreştiler. Türkiye’den Hasan Zeybek, 2023 Seçek Başpehlivanı oldu.

blank

3 gün boyunca yoğun kalabalığın katılımıyla gerçekleştirilen “SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”ne T.C. Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal’ı temsilen temsilen Muavin Konsolos Barış Çulha, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop SİRİZA Milletvekili Özgür Ferhat, Yerel Yöneticiler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri katıldı.

Güreşlerde dereceye girenler şu şekilde sıralandı:

PAŞPEHLİVANLIK

1- Hasan Zeybek – Türkiye

2- Emin Öztürk – Türkiye

3- İvanko Nançev – Bulgaristan

4- İsmail Keskin – Türkiye

BAŞ ALTI

1- İsmet Karabulut – Türkiye

2- Zeki Balta – Türkiye

3- Basri Yusufi – Kuzey Makedonya

4- Can Nazifov – Kuzey Makedonya

blank

blank

blank

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu