“O Zaman İstanbul’daki Ruhban Okulu’na Da Gerek Yok!” Ne Dersiniz?“
Bakan Yardımcısı Makri, bina konusunun kendi Bakanlıklarının yetkisinde olmadığını, devletin 50 yıldır İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesini desteklediğini söyledi.
İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorunu Parlamentoda ele alındı. Eğitim Bakanı Yardımcısı Zeta Makri “yeni bir okul binası inşası gerekli değil, mevcut bina fazlasıyla yeterli” cevabı, Yunan hükümetinin Azınlığın eğitimini önemsemediğini bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarmış oldu.
Eğitim konularından sorumlu bir Bakanlıkta görevli Bakan Yardımcısının İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorunu ve yetersizliği hakkında bu şekilde konuşması, Batı Trakya Türk Azınlığının aklına şu soruyu getirdi ve Bakan Yardımcısı Zeta Makri’ye hitaben çok kısa olarak soruyor;
“Sayın Bakan Yardımcısı Zeta Makri,
O ZAMAN İSTANBUL’DAKİ RUHBAN OKULU’NA DA GEREK YOK!” BUNA NE DERSİNİZ?
“İskeçe Azınlık Ortaokulu Lisesi 19. yüzyılda inşa edilen bir tütün deposu”
İskeçe Yeni Sol Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorunuyla ilgili Eğitim Bakanlığına sözlü soru önergesi sundu. Milletvekili Zeybek’in soru önergesi 16 Aralık Pazartesi günü Parlamento Genel Kurulu oturumunda ele alındı.
Milletvekili Hüseyin Zeybek’in sorusunu Eğitim Bakanı Yardımcısı Zeta Makri yanıtladı. Makri, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin binasının son derece güvenli olduğunu, yeni binaya ihtiyaç olmadığını söyledi.
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Azınlık Ortaokulu Lisesinin 19. yüzyılda inşa edilen bir tütün deposunda hizmet verdiğini hatırlattı ve okulun yeni bir binaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Okulun bina yetersizliği nedeniyle uzun yıllar vardiyalı eğitim yapmak zorunda kaldığını izah eden Zeybek, geçen yıl vardiyalı eğitimin durdurulması için yapılan boykota da dikkat çekti.
2017 yılında ihtiyaç üzerine okula tahsis edilen ek binanın geçici bir rahatlama getirdiğini kaydeden Zeybek, nihai çözümün yeni bir okul binasıyla mümkün olduğunu söyledi.
Bina sorununun giderilmesi için yapılan başvuruların cevapsız kaldığını belirten Zeybek, uygulanacak prosedür hakkında bilgi talep etti. Sorunun köklü bir çözüme kavuşması için yeni bir okul binası inşa edilene kadar, aynı sokak üzerinde bulunan ve Doğu Makedonya – Trakya Eyaletine ait bir binanın geçici olarak okula tahsis edilebileceğini ifade eden Zeybek, Eğitim Bakanlığının bu sorunu çözmek adına nasıl bir planlama yaptığını sordu.
“Yeni bir okul binası inşasını gerekli değil, mevcut bina fazlasıyla yeterli”
İskeçe Azınlık Milletvekili Hüseyin Zeybek’in sorusuna cevap vermek üzere Parlamento Genel Kurulu oturumuna katılan Eğitim Bakan Yardımcısı Zeta Makri kürsüye gelerek söz aldı.
Bakan Yardımcısı Makri, konuşmasına okul bina sorununun Eğitim Bakanlığının yetkisinde olmadığını söyleyerek başladı ve şunları dile getirdi: “Sayın Zeybek bunu bilmeniz gerekirdi. Bina konusu Bakanlığımızın yetkisinde değil. Dolayısıyla Bakanlığımıza hitap etmeniz yanlış. Konuyu Kurumlar ve Bakanlıklar arasında git-gel yaparak sürüncemede bırakmadık. Ancak yeter ki siz ve çalışma arkadaşlarınız doğru Bakanlığa ve Kurumlara başvurun.”
Bakan Yardımcısı Makri yukarıda sarfettiği sözlerle yetinmeyerek, Okul Binası Uygunluk Komisyonunun (Επιτροπή Καταλληλότητας) raporuna atıfta bulunarak, okuldaki öğrenci sayısının yeni bir okul binası inşasını gerektirmediğini ve mevcut binanın fazlasıyla yeterli olduğunu dile getirdi.
Makri, söz konusu Komisyonunun üç kez keşif yaptığını, buna göre binanın statik olarak yeterli ve son derece güvenli olduğunu öne sürdü. Okulun Encümen Heyetince yönetildiğini kaydeden Makri, Encümen Heyetinin görevinin söz konusu komisyonun raporunda belirtilenleri yerine getirmek olduğunu ancak bunları yapmadığını iddia etti.
“Sorumluluktan kaçıyorsunuz”
Bakan Yardımcısı Zeta Makri’nin konuşmasından tatmin olmayan İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, ikinci kez söz alarak Bakan Yardımcısı Makri’nin tavrının doğru ve kabul edilebilir olmadığını belirtti ve okulu yerinde görmesi için kendisini İskeçe’ye davet etti.
Zeybek, “Okul Encümen Heyeti de yazı yazıyor ancak cevap alamıyor. Altyapı Binaları Kurumuna başvuruda bulunuldu. Hala bir cevap yok. Söyleyin lütfen yetkili kurum hangisi? Biz yetkili arıyoruz. Sorumluluktan kaçıyorsunuz. Yarın bir şey olduğunda bundan siz sorumlu olacaksınız. Durum trajik. Gelin ve durumu yakından görün. Topu bir kurumdan diğer kuruma atmak size yakışmıyor.” İfadelerini kullandı.
Bunun üzerine tekrar söz alan Bakan Yardımcısı Makri, bina konusunun kendi Bakanlıklarının yetkisinde olmadığını yineledi. Makri, devletin 50 yıldır İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesini desteklediğini dile getirdi.