Yunanistan Haber

Miçotakis: “Türkiye İle Birlikte Çalışabileceğimiz Kazan-Kazan Türü Alanlar Var”

“Türkiye ile birlikte çalışabileceğimiz kazan-kazan türü alanlar var. Türkiye ile ilişkilerimizde son aylarda üslup değişikliği var.”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bir gazeteye verdiği mülakatında Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine değindi ve “Türkiye ile birlikte çalışabileceğimiz kazan-kazan alanları var. Türkiye ile ilişkilerimizde son aylarda üslup değişikliği var.

Politico’nun Power Play programının bu haftaki sayısında sunucu Anne McElvoy, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Yunanistan- Türkiye ilişkileri, Orta Doğu’daki savaşa ilişkin endişeleri, Yunanistan’ın bölgeye yakınlığı ve deniz koridoru yoluyla insani yardımın artırılması olasılığı hakkında konuştu.

Miçotakis, İsrail’in müttefiklerinin İsrail’in Hamas’a yönelik ‘saldırdan’ askeri tepkisi hakkında ‘acı gerçekleri’ söylemeleri gerektiğini, Avrupa ülkelerinin Gazze’deki misillemelerin “orantılılığı” konusunda artan endişelerini dile getirdiğine vurgu yapıyor.

blank

Başbakan Miçotakis, “İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu kabul etmemize rağmen bunu nasıl yaptığı gerçekten önemli ve büyük önem taşıyor” ifadelerini kullanıyor.

Miçotakis, Avrupa Birliği’nin, Hamas’ın 7 Ekim’deki şiddetli saldırısının ardından İsrail’in karşı saldırısının başlangıcından bu yana İsrail’i desteklediğini ifade ederken, üye ülkelerin masum sivillerin çektiği acılar ve Gazze dışında yaşanan korkunç manzaralar konusunda artan endişelerini dile getirdiğini belirtiyor.

Başbakan Miçotakis şunları ifade ediyor: “İsrail bu çok ama çok saldırgan askeri harekatına devam ederken, evet, İsrail’in tepkisinin orantılılığı konusunda artan endişeler olacak. İsrail’in dostu olarak konuşuyorum. Ve bazen dostların dostlarına acı gerçekleri söylemesi gerektiğini düşünüyorum. Hamas’ı mağlup etmeye yönelik stratejik hedefi küçümsemeden, “ertesi gün”ü ve çatışmaya siyasi çözümün nasıl bulunacağını düşünmek önemli. Günün sonunda Hamas’ı yenmenin bedelinin ne olduğunu anlamak gerekiyor.”

“Türkiye ile birlikte çalışabileceğimiz kazan-kazan türü alanlar var”

blank

Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın, Türkiye kıyılarından yasa dışı geçişleri azaltmaya yardımcı olan “sert ama adil” bir göç politikası uyguladığını söyledi.

Miçotakis “Avrupa’dan çok fazla yardım alıyoruz, ama bu Avrupa yardımının önümüzdeki yıllarda tükenmemesi önemli” ifadelerini kullanarak, Yunanistan’ın göçmenleri denize geri ittiği yönündeki bazı uluslararası eleştirilere yönelik, Yunanistan’ın deniz sınırlarını koruma hakkını ve AB’den mali yardıma devam edilmesi ihtiyacını da yineledi.

Kiriakos Miçotakis ayrıca Yunanistan’ın Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesini umduğunu belirterek, son aylarda zaten bir “üslup değişikliği” yaşandığını kaydediyor.

Atina ile Ankara arasında süregelen anlaşmazlıklara (özellikle Ege’deki deniz alanları konusunda süregelen anlaşmazlık) rağmen Kiriakos Miçotakis, iki ülkenin birlikte çalışabileceğini umduğunu belirtiyor.

“Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından mali olarak desteklenmesi gerektiğinin her zaman açık bir destekçisi oldum çünkü şu anda milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.” İfadelerini kullanan Başbakan Miçotakis, “birlikte çalışabileceğimiz kazan-kazan türü alanlar var” diye vurguluyor.

https://www.politico.eu/article/kyriakos-mitsotakis-greece-israel-allies-hamas-gaza-europe/

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu