Batı TrakyaEditörün Yazıları

Meğerse Yüzde 3’lük baraj Bizim İçin Uygulamaya Konulmuş!

Yunanistan’da bu zihniyet devam ettiği sürece ne Atina Azınlıkla ne de Azınlık Atina ile asla barışmayacaktır.

Yunanistan’da bu zihniyet devam ettiği sürece ne Atina Azınlıkla ne de Azınlık Atina ile asla barışmayacaktır.

Yunan gazeteci Dimitris Nellas, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü Kathimerini gazetesinin İngilizce versiyonunda “Yunanistan’da seçimin özeti” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Gazeteci Nellas yazısında, adeta deyim yerindeyse Yunanistan genelinde seçimlerde var olan yüzde 3’lük seçim barajının uygulanmasının nedeninin yine Batı Trakya’daki Türk Azınlığından dolayı olduğunu açıktan itiraf ediyor.

blankDimitris Nellas kaleme aldığı yazısında, AP seçimlerini, siyasi parti liderlerini ve partilerin oy oranını ve ülke genelinde yaşananları konu alırken, bir bölümünde ise Batı Trakya’daki Azınlıktan açıkça bahsederek, “Seçim barajı, 1990’lı yıllarda kurucusu açıktan Türk kimliğini ilan eden Sadık Ahmet olan bir Müslüman azınlık partisinin (Dostluk, Eşitlik, Barış, DEB) Parlamentoda temsil hakkı kazanmasını engellemek için kabul edildi” açıkça bir itraf gibi gündeme damgasını vurdu.

Şimdi daha iyi anlaşılıyor ki, Yunanistan öteden beri “benim Yunanlı Müslümanlarım, vatandaşlarım” dediği Batı Trakya’daki Türk Azınlığı bir iç tehlike olarak görüyor ve görmeye devam ediyor.

Gazeteci Nellas’ın bu itirafı tam da Avrupa Parlamentosu seçimleri arifesinde gelmesi tabii ki manidar.

Yunan siyasi haritasında var olan ve kuruluş merkezi Batı Trakya Gümülcine olan DEB Partisi AP seçimlerine katılıyor. 2019 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de Batı Trakya bölgesinde Azınlığın yoğun olarak yaşadığı Rodop ve İskeçe illerinde seçim sonuçları haritasının renginin farklı olacağı kesin.

Geçtiğimiz günlerde Atina’da parlamento önündeki Anayasa Meydanı’nda (Platia Sintagmatos) seçim konuşması yapan Başbakan Miçotakis’in dediği gibi “Yunanistan’ın tamamı yine mavi, kazanan yine Nea Dimokratia (Yeni Demokrasi) olacak” sözleri 2019 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de yer bulmayacak, buraları mavi olmayacak ve haritanın mavi değil de yine DEB partisinin renklerine boyanması Atina merkezli her kesimi rahatsız ediyor.

Gazeteci Nellas’ın yazısından açıkça anlaşılan o ki, Yunanistan’da yüzde 3’lük seçim barajı Batı Trakya’daki Azınlığın önüne set çekilmesi için yaratılan ve uygulanan bir “korku seti” olarak düşünüldüğüdür.

Yunanistan’da bu zihniyet devam ettiği sürece ne Atina Azınlıkla ne de Azınlık Atina ile asla barışmayacaktır.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu