Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Müftü Şerif: “Birlik ve Beraberliğe Vesile Olsun”

"Bu mübarek gecenin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın ve İslâm Âlemi’nin birlik ve beraberliğine, tüm insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz eder, hepinizin Miraç Kandilini tebrik ederim."

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’ten Miraç Kandili Mesajı: “Manevi Yükselişin Kapısı Aralanıyor”

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, on bir ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi olan mübarek üç ayların içerisinde, Miraç Kandili’ni büyük bir heyecan ve huşuyla karşılamaya hazırlanıyor. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, 15 Ocak 2026 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece idrak edilecek olan Miraç Kandili münasebetiyle anlamlı bir mesaj yayımladı.

Müftü İbrahim Şerif, yayımladığı mesajda Miraç’ın sadece bir göğe yükseliş değil, aynı zamanda Müslümanlar için bir kurtuluş ve arınma vesilesi olduğunu vurguladı. Mesajına tüm soydaşlarını ve İslam âlemini selamlayarak başlayan Şerif, bu mübarek gecenin Batı Trakya’daki birlik ve beraberliği pekiştirmesini temenni etti.

“Miraç, İlahi Bir Davettir”

Müftü Şerif, Miraç hadisesinin İslam tarihindeki önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Miraç, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) yüce makamlara yaptığı ulvi bir yolculuktur. Sözlükte ‘yükselme aracı’ manasına gelen bu kutlu yolculuk, ilahi bir davete icabetle başlamış; Mescid-i Aksâ’dan semalara, oradan da ‘Sidretü’l-Müntehâ’ denilen yüce makama kadar uzanmıştır. Bu mucizeyi akılla değil, Hz. Ebûbekir misali sarsılmaz bir iman ve kalp gözüyle idrak etmeliyiz.”

Müminlerin Miracı: Beş Vakit Namaz

Mesajında namazın bu gece Müslümanlara verilen en büyük hediye olduğunu hatırlatan İbrahim Şerif, “Namaz, dinimizin direği ve gözümüzün nurudur. Miraç Gecesi farz kılınan bu ibadet, Rabbimizle aramızdaki manevi bağdır. Namazın bir nevi müminin miracı olduğunu unutmadan, bu geceyi hata ve günahlarımızdan arınmak için bir fırsat bilmeliyiz,” diyerek kulluk bilincinin önemine dikkat çekti.

Batı Trakya’da Kandil Coşkusu: Programlar Belli Oldu

Müftülük, bu özel gecenin toplumun her kesimiyle birlikte, coşku içerisinde ihya edilmesi için bölgedeki birçok camide özel programlar düzenleyecek. Müftü Şerif, mesajında tüm halkı şu camilerde düzenlenecek olan mevlit ve dua programlarına davet etti:

Gümülcine Yenice Mahalle, Narlıköy, Domruköy, Işıklar, Çelebiköy, Çiftlik, Meriç (Evros) İli Güvendik Köyü Camii.

“Birlik ve Beraberliğe Vesile Olsun”

Mesajının sonunda dünya barışı ve azınlık hakları vurgusu yapan Müftü İbrahim Şerif, tebriklerini şu sözlerle noktaladı:

“Bu mübarek gecenin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın ve İslâm Âlemi’nin birlik ve beraberliğine, tüm insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz eder, hepinizin Miraç Kandilini tebrik ederim.”

Miraç Kandili Mesajı

Kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim!

Önümüzdeki 15 Ocak 2026 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece Miraç Kandili’dir. Miraç, Peygamber Efendimiz’in önemli mûcizelerinden biridir. Hicretten yaklaşık bir buçuk yıl önce vuku bulmuştur. Sözlükte; “yükselme aracı” ve “yukarılara çıkma” manalarına gelen miraç, Peygamberimiz (s.a.v.)’in yüce makamlara yaptığı ulvi bir yolculuktur.

Miraç Gecesi’nde Hz. Peygamber (s.a.v.) ilâhî davete icabet ederek, Cebrail (a.s.) ile birlikte önce Mescid-i Aksâ’ya, daha sonra da semalara ve “Sidretü’l-Müntehâ” denilen yüce makama çıkarılmış, kendisine melekût âleminin sırları gösterilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de bu yolculuğun başlangıcı şöyle açıklanır: “Bir gece kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Yüce Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O, gerçekten işitendir, görendir.” (İsra, 17/1)

Miraç olayı bir mucize olduğundan ona sınırlı ve dar ölçümlerimizle değil, ilâhî kudretin bir tasarrufu olarak, iman ve kalp gözü ile bakmamız gerekir. Diğer Peygamberlerin mucizelerinde olduğu gibi Miraç hadisesi de insanoğlunun ufkunu açan bir ilham kaynağıdır. Mucizeler akılla izah edilemez, onlara sadece iman edilir. Bizler de Hz. Ebûbekir’in dediği gibi “O söylediyse doğrudur.” der, Peygamber Efendimiz’in haber verdiklerine şeksiz şüphesiz iman ederiz.

Beş vakit namaz miraç gecesinde farz kılınan, Hz. Peygamber’in ümmetine bahşedilen ilâhi bir hediyedir. Namaz, ibadet olarak dinimizin ilk emri, dinin direği, Peygamberimiz’in deyimiyle gözümüzün nurudur. Amellerin Allah’a en sevimli olanlarındandır. Nitekim Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de namazın önemine dair şöyle buyurmaktadır. “Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı zikretmek elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor.” (Ankebut, 29/45)

Miraç Gecesi Mü’minlere, ilâhî rahmete erişmek ve kulluk bilinci ile ibadet, dua ve niyazda bulunmak için bir fırsattır. Bu sebeple, hata ve günahlarımızdan pişmanlık duyarak; kendimiz, azınlığımız, İslâm Âlemi’nin ve tüm insanlığın huzuru için dua ve niyazda bulunalım. Cenab-ı Allah’ın bize Miraç hediyesi olan beş vakit namaza ve diğer ibadetlerimize önem verelim. Namazın bizimle Rabbimiz arasında manevî bir bağ ve bir nevi miraç olduğunu unutmayalım.

Değerli Soydaşlarım!

Müftülük olarak “Gümülcine Yenice Mahalle, Narlıköy, Domruköy, Işıklar, Çelebiköy, Çiftlik ve Meriç (Evros) İli Güvendik Köyü Camii” lerimizde düzenlediğimiz programlarımızla toplum olarak kandil gecelerinin daha coşkulu bir şekilde ihya edilmesi için çalışıyor ve gayret gösteriyoruz.

Bu mübarek gecenin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın ve İslâm Âlemi’nin birlik ve beraberliğine, tüm insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz eder, hepinizin Miraç Kandilini tebrik ederim.

İbrahim ŞERİF

Gümülcine S. Müftüsü

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu