Yunanistan Haber

“Kıbrıs’ta İki Devletin Kurulması Kabul Edilebilir Çözümler Değildir”

"Mevcut statükonun sürdürülmesi ve Kıbrıs'ta iki devletin kurulması, ne Yunanistan ne de Avrupa için Kıbrıs sorununa kabul edilebilir çözümler değildir."

Yunanistan Dışişleri Bakanı, 1974 yılında yaşanan barış harekatının üzerinden geçen 50. yıldönümünü anma etkinliklerine katılmak üzere yarın Başbakan Miçotakis ile birlikte Güney Kıbrıs’a gidecek.

Öncesinde “Manifesto” gazetesine verdiği mülakatta Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik önemli açıklamalarda bulunurken, “Kıbrıs’ta iki devletin kurulması, ne Yunanistan ne de Avrupa için Kıbrıs sorununa kabul edilebilir çözümler değildir” İfadelerine yer veriliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis’in “Manifesto” gazetesinde yer alan makalesinde özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Kıbrıs’ta iki devletin kurulması kabul edilebilir çözümler değildir”

blank

“Bu yıl, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Şartı’nın temel ilkelerini ihlal ederek Megaloniso (Büyükada-Kıbrıs) topraklarının üçte birinin Türk ordusu tarafından işgal edilmesine yol açan ve yasa dışı olarak devam eden Kıbrıs’ı işgalinin üzerinden yarım asır geçti. Mevcut statükonun sürdürülmesi ve Kıbrıs’ta iki devletin kurulması, ne Yunanistan ne de Avrupa için Kıbrıs sorununa kabul edilebilir çözümler değildir.

Yunanistan, Şubat 1977’den bu yana Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler tarafından müzakerelerin temeli olarak kabul edilen müzakere çerçevesi ve dönemin Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başpiskoposu Makarios ve Kıbrıslı (KKTC) Türk lider Rauf Denktaş arasındaki “üst düzey anlaşma” olan iki bölgeli iki toplumlu Federasyon çözümüne bağlılığını sürdürüyor.

Yunanistan, her teklifin nihai yargıcı olan egemen Kıbrıs (Güney) halkına mutlak saygı duyarak, hem Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin hem de BM Genel Sekreteri’nin çabalarında yardımcı olmaya devam edecektir. Kıbrıs sorununun çözümü için her türlü imkandan yararlanmaktır.

Adil, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak en önemli ulusal önceliktir. Tarihi silmeden, düşenler ve kayıpların anısına saygıyla, adanın BM kararları çerçevesinde yeniden birleştirilmesi pusulamız olmaya devam ediyor.”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu