Yunanistan Haber

“Kıbrıs’ın (Güney) Bir Karış Toprağını Bile Vermiyoruz”

Nikos Hristodulidis, “Erdoğan'dan daha azını beklemiyordum. Kıbrıs'ın bir karış toprağını bile vermiyoruz” dedi.

Nikos Hristodulidis, “Erdoğan’dan daha azını beklemiyordum. Kıbrıs’ın bir karış toprağını bile vermiyoruz” dedi.

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Güney Kıbrıs’ta bir müze çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken yaptığı değerlendirmede, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söyledikleri sadece Türkiye’nin kabul edilemez pozisyonlarını kabul ettirme konusunda değil, uluslararası düzeyde de sahip olduğu zayıflığı yansıtıyor” dedi.

Nikos Hristodulidis şunları dile getirdi:

“İşgal altındaki bir karış toprağı ne Sayın Erdoğan’a, ne de bir başkasına vermiyoruz”

blank

“Size karşı dürüst olmak istiyorum; Sayın Erdoğan’ın açıklamaları hakkında yorum yapmayacağım. Farklı bir şey beklemiyordum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söyledikleri sadece Türkiye’nin kabul edilemez pozisyonlarını kabul ettirme konusunda değil, uluslararası düzeyde de sahip olduğu zayıflığı yansıtıyor.

Sayın Erdoğan ne derse desin, Türkiye, 50 yıl sonra da bizim tahminimize göre değil, uluslararası topluma göre, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin topraklarının yüzde 37’sinin yasadışı sahibi olmaya devam ediyor. Erdoğan’ın açıklamalarının iç nedenlerden dolayı yapıldığı anlaşılıyor.

Burası işgal altındaki bizim vatanımızdır ve üzerinde mutabakata varılan çerçeve temelinde vatanımızı yeniden birleştirmenin koşullarını yaratmak için mümkün olan her şeyi yapacağız. Cesur kararlar sözlerle değil, pratikte eylemlerle ülkeyi yeniden birleştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu yansıtıyor.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin bizim için de, uluslararası toplum için de başka bir çözüm temeli yoktur. Bundan sonra ne Sayın Erdoğan’a, ne de bu tür açıklamalarla kendi sorumluluklarını bizim sorumluluklarımızla eşitlemeye çalışan herhangi bir Erdoğan’a hiçbir bağışlama yapmayacağım. Sayın Erdoğan pozisyonları ve yaklaşımları biliyor ama aynı zamanda 2024 yılında bu tür kamusal tehditlerin bir zayıflık işareti olduğunu, başka bir şey olmadığını da biliyor.

50 yıllık kınama olayları bağlamında Bugün var olabilmemiz için fedakarlık yapan herkesi onurlandırmak istiyorsak, bu yeri yeniden birleştirmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. İşgal altındaki bir karış toprağı ne Sayın Erdoğan’a, ne de bir başkasına vermiyoruz.

Dendias olayı

Ankara’nın, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’a doğrudan saldırısı ve bunun Kıbrıs’ı (Güney) kullanarak Atina ile Ankara arasında görünüşte iyi olan iklimi kırmak için mi yapıldı acaba. Sayın Erdoğan’ın niyetini bilemem, ama bu tür açıklamalar kesinlikle zayıflık işaretidir.

Ayrıca Türkiye’nin çabalarını pratikte de gördük; örneğin Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Gazze’ye insani koridoru sunup uygulamaya koyduğunda. Tüm uluslararası toplum tarafından takdirle karşılanan meşhur Amalthia girişimi, akabinde Sayın Erdoğan’ın bunu önlemek için gösterdiği umutsuz bir çabadır. Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin diğer birçok girişiminde olduğu gibi bu da başarıya ulaşmadı.

Dörtlü toplantı

Kıbrıs konusunda dörtlü bir yapı söz konusu değil. İşgal altındaki ülke bizimdir ve mümkün olan her şeyi yapacağız. Türkiye’nin işbirliğine kesinlikle ihtiyaç var. Hem Kıbrıslı Türklere (KKTC) hem de Türkiye’ye çok sayıda olumlu mesaj gönderdik. Bu mesajların daha da hayata geçirilmesi ve spesifik gelişmelere dönüştürülmesi tamamen onlara bağlıdır.

Gerek müzakerelerin içeriği gerekse Güven Artırıcı Önlemler hakkında pek çok düşüncem var. Üzerinde çalıştığım birçok fikir. Gelişmelere göre hareket edeceğim. Tekrar ediyorum, konumumuza güvenimiz tam. Nereye gitmek istediğimizi biliyoruz. Biz kayıtsız değiliz. Hazırız. Karşı taraftan, Türkiye’den de bir tepki gelirse eminim olumlu gelişmeler yaşanabilir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrasında Kıbrıs meselesinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Zaman çerçevesiyle ilgili hiçbir şeyi göz ardı edemem. Bu, Genel Sekreter’in kendisine bağlıdır ve Genel Sekreter’in sonraki adımlara ilişkin niyetini bize iletmesini bekliyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu