Yunanistan Haber

“Kıbrıs Türk (KKTC) Lideri ve Türk Heyetiyle Her An Görüşmeye Hazırız”

. Hem Kıbrıs Türk (KKTC) lideriyle hem de Türk heyetiyle görüşmek üzere Genel Sekreterin her zaman, her yerde hizmetindeyiz.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile uluslararası örgütün New York’taki genel merkezinde görüştü. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmede, Güney Kıbrıs’ın deniz insani koridoru girişimi ve Genel Sekreter’in Kıbrıs meselesine ilişkin müzakereleri yeniden başlatma çabası ele alındı.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis görüşme sonrasında şu açıklamada bulundu:

“Gazze’ye insani yardım sağlanmasında Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin rolü nedeniyle Genel Sekreter’in teşekkür etmesiyle başlayan çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Bölgedeki zorlukların çözümüne önemli ölçüde yardımcı olan ve yürürlükte olan bir girişim olmaya devam eden bir girişim.

Ondan sonrasında müzakerelere devam etme olasılıklarını tartıştık. Yalnızca müzakerelerin yeniden başlaması konusunda değil, aynı zamanda Kıbrıs sorununun mutabakata varılan çerçeve temelinde çözülmesi konusunda da siyasi kararlılığa sahip olan Genel Sekreter’e teşekkür ettik.

Bütün bunları tarafımıza ilettik, ülke yönetiminde bulunduğumuz bu 18 ayda temennilerle değil, somut eylemlerle siyasi irademizi, müzakere edilen müktesebattan faydalanarak müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğumuzu kanıtladık. Hem Kıbrıs Türk (KKTC) lideriyle hem de Türk heyetiyle görüşmek üzere Genel Sekreterin her zaman, her yerde hizmetindeyiz.

Genel Sekreter uzun süredir bu yönde bir çaba yürütüyor ve bu çabanın meyvesini vereceğini umuyorum. Tekrar ediyorum, biz her zaman, her yerde hazırız. Bırakalım Genel Sekreter işini yapsın. Kendisinin de bildirdiği gibi yarın (bugün) da Sayın Erdoğan’la yapacağı görüşmeler çerçevesinde bir görüşme olacak ve umalım ki devam edecek olan bu toplantının yapılmasıyla ilgili olumlu sonuçlar çıkacaktır. Gerekli açıklamayı kendisi yapar.”

Rum lider Hristodulidis ayrıca yarın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Yardımcısı John Feiner ile yapacağı toplantıya da değindi.

“Bu toplantı elbette Kıbrıs konusunu da ilgilendiriyor ancak ABD ile ikili ilişkilerimize ve ABD’nin Kıbrıs (Güney) ile Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısına fiilen katılmaya gösterdiği ilgiye daha fazla vurgu yapılacak. 2025 yılı içerisinde ikili ilişkilerimize ilişkin olarak ilişkilerimizin güçlendiğini gösterecek olumlu açıklamaların yapılmasını, aynı zamanda yarın (bugün) da tartışılacak olan elektrik enterkonneksiyon konusunda da bir takım olumlu açıklamalar yapılmasını bekliyoruz. Yunanistan Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı ile yapacağımız toplantıyla ilgili de önem taşıyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu