
“İniochos 2025” Tatbikatında Alçak Uçuşlar Nefes Kesiyor
Çokuluslu hava tatbikatı "İniochos 2025" Andravida Hava Üssü'ndeki 117. Avcı Kanadı'nda 31 Mart Pazartesi günü başladı.
Yunan Hava Kuvvetleri’nin organizasyonu ile her yıl gerçekleştirilen çokuluslu hava tatbikatı “İniochos 2025” Andravida Hava Üssü’ndeki 117. Avcı Kanadı’nda 31 Mart Pazartesi günü başladı.
Yabancı misyonlara ait tüm savaş uçaklarının bu üsten faaliyet gösterdiği “İniochos 2025” tatbikatı Pazartesi sabahı başladı.
Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin savaş uçaklarının büyük çoğunluğu 116’ncı Savaş Filosu’nda faaliyet gösteriyor. “İniochos 2025” tatbikatında ayrıca Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait Rus yapımı bir SU-30 da yer alıyor.
Modern hava harekâtının tüm yelpazesini kapsayacak şekilde, çok sayıda karmaşık ve gerçekçi senaryolar dâhilinde, gece-gündüz yoğun bir muharebe ritminde her türlü hava harekâtının icra edilmesi bekleniyor.
Aynı zamanda operasyonel sentetik eğitim filosunun F-16 taktik simülatörleri kullanılarak görevler icra edilecek, böylece tatbikat dijital dünyaya taşınacak.
Dikkat çekici olan, Hava Kuvvetleri’nin her türlü savaş uçağının yanı sıra nakliye helikopterleri ve eğitim uçaklarıyla da katılım sağlamasıdır.
Kara Kuvvetleri ve donanma güçleri de katılarak, Yunanistan toprakları genelinde karmaşık ve gerçekçi senaryoların oluşturulmasına katkıda bulunuyor.
“İniochos 2025” tatbikatına sadece müttefik ülkeler değil, dost ülkeler de katılıyor. Bunlar; Fransa M-2000, ABD F-16, KC-46 ve KC-135, Birleşik Arap Emirlikleri M2000/9, Hindistan SU-30, İspanya F/A-18 Hornet, İsrail G-550, İtalya Tornado, Katar F-15, Karadağ B-412, Polonya F-16 ve Slovenya PC-9’dur.
Ayrıca Güney Kıbrıs destek personeliyle katılırken, Slovakya ve Bahreyn ise birer gözlemci heyeti gönderdi.
Alçak uçuşlar nefes kesiyor
Hintliler, Amerikalılar ve diğer misyonlardan pilotlar, Vouraikos Geçidi’ndeki alçak irtifa uçuşlarından heyecan duyduklarını söylüyor.
Çokuluslu “İniochos 2025” tatbikatının belki de en etkileyici ve en zor görüntüsü Fan Flight’tır. Yani savaş uçaklarının alçak irtifada bir kanyondan geçişi. Ve özellikle Kalavrita’nın kuzeyindeki Vouraikos Geçidi’nden, çevredeki yamaçların günümüzde Spotter’larla, yani dünyanın her köşesinden savaş uçağı fotoğrafçılarıyla dolu olduğu yerde büyük heyecan yaşanıyor. Pilotlar çok heyecanlı, kanyondan muhteşem bir şekilde geçiyorlar.
Ancak tatbikata katılan Hintli pilotların izlenimleri öne çıkıyor. Yunan meslektaşlarına, Rus yapımı Sukhoi-30 savaş uçağıyla Hindistan’dan Mısır üzerinden geldiklerini ve dağlar, yamaçlar, kanyonlar ve denizlerin “bir arada” olduğu bir eğitim alanıyla ilk kez karşılaştıklarını yazdılar. İki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi bağlardan ve Yunan topraklarında ve havasında gördükleri misafirperverlikten bahsediyorlar. Aynı durum, tatbikata katılan Amerikalı pilotlar ve herkes (pilotlar, yer teknisyenleri ve gözlemciler) için de geçerli.
Ancak daha etkileyici ve aynı zamanda Yunanistan açısından sembolik olan gelişme, tatbikatın sona ermesinin ardından “İniohos 2025″e katılacak savaş uçaklarının, daha önce olduğu gibi Akropolis üzerinden değil, Ege adaları üzerinden uçacak olmasıdır. Hintli pilotlar, Ege Denizi üzerinde Yunan F-16’larıyla Rus yapımı Sukhoi-30 savaş uçağı ile kanat kanada uçacak.

