Yunanistan Haber

İmzalar Atıldı, Sıra Dedeağaç’ta Buluşmada

BİRLİK Gazetesi ilk önce duyurdu. Yunanistan - Bulgaristan - Romanya Askeri Hareketlilik Koridoru'nun oluşturulmasına devam ediyor.

BİRLİK Gazetesi ilk önce duyurdu. Yunanistan – Bulgaristan – Romanya Askeri Hareketlilik Koridoru’nun oluşturulmasına devam ediyor.

BİRLİK Gazetesinin haberi doğrulandı ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 10 Temmuz 2024 Çarşaba günü NATO Zirvesi oturum aralarında dün gece saatlerinde Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zaprianov ile Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridoru’nun (Harmonized Military Mobility Corridor) oluşturulmasına yönelik bir niyet mektubu (LoI) imzaladı.

Yapılan açıklamada, NATO’nun Ortak İdari Destek Ağı çerçevesinde imzalanan bu Niyet Mektubuyla, üç ülkenin Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir askeri hareketlilik koridoru oluşturmaya olan ilgisi vurgulanıyor.

Niyet mektubunda karayolu ve demiryolu koridorları ile Selanik ve Dedeağaç gibi bölgelerdeki altyapı ve ağların iyileştirilmesine değiniliyor.

Açıklamada da belirtildiği üzere, desteğin, hareketlerde sınır ötesi askeri işbirliğini kolaylaştırmak için tek tip düzenleme ve prosedürlerin uygulanmasının yanı sıra, müttefik askeri kuvvetlerin düzgün ve zamanında konuşlandırılmasının amaçlandığı da ifade ediliyor.

blankNiyet mektubu aynı zamanda taraf devletlerin Askeri Hareketlilik ile ilgili faaliyetlerini koordine etmeyi ve dört alanda uyumlaştırarak katılımcılar arasında bir güzergah ağı oluşturmayı da amaçlamaktadır:

Bunlar;

  1. Bir yerden bir yere sınır ötesi hareket etmek.
  2. Hareket esnasında kullanılan ulaşım araçlarının koordinasyonunu sağlamak.
  3. Birlikte çalışabilirlik ve bilgi akışı ve paylaşımı.
  4. Altyapının geliştirilmesi.

Açıklamada, bunun aynı zamanda İttifakın Doğu kanadının caydırıcılık kapasitesinin güçlendirilmesine de katkı sağladığı ve ayrıca Batı Trakya gibi bölgelerde istikrar ve barışın korunmasındaki rolünü artıran bir dizi eyleme katkıda bulunduğuna vurgu yapılıyor.

Savunma Bakanı Dendias’ın önerisini takiben, üç Savunma Bakanı önümüzdeki sonbaharda Dedeağaç’ta üçlü bir toplantı düzenleyecek ve bu toplantıda niyet mektubunda belirtilen niyetleri hayata geçirmenin ve gerçekleştirmenin en iyi yolları aranacak.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu