Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Her Zamanki Gibi Laf ve Ziyaretler Çok, İcraat Yok

2017 yılında restorasyon çalışmaları sırasında şüpheli bir yangınla maalesef kül oldu! Eski haline dönmesi zor. Ama onu da yapmak için her zamanki gibi laf ve ziyaretler çok, malesef icraat yok.

2017 yılında restorasyon çalışmaları sırasında şüpheli bir yangınla maalesef kül oldu! Eski haline dönmesi zor. Ama onu da yapmak için her zamanki gibi laf ve ziyaretler çok, malesef icraat yok.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, sabah saatlerinden itibaren Meriç (Evros) vilayetine yaptığı ziyaret kapsamında Dimetokada’ki Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’ndeki çalışmaları inceledi.

Bakan Mendoni kendisine eşlik eden Kültür Bakanlığı yetkili müdürler ile birlikte, Dimetoka’ya giderek Çelebi Sultan Mehmet Camii’nde zaman zaman yapılan onarım ve restorasyon çalışmalarını değerlendirmek üzere gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Toplantıda Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis’in yanı sıra Meriç ilinden Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı, Dimetoka Belediye Başkanı ve diğer yetkililer yer aldı.

Bakan Mendoni toplantıda, Çelebi Sultan Mehmet Camii restorasyon çalışmalarının 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Tarihi camide oldukça yavaş ilerleyen restorasyon çalışmalarının dikkatli yapılması gerektiğini dile getiren Bakan Mendoni, çalışmaları yakından incelemek üzere 7 Ağustos’ta tekrar bölgeye geleceğini ifade etti.

Mendoni yaptığı değerlendirmede, “tarihi bir eserin restorasyonu her şeyden önce bilimsel ve teknik bir meseledir. Bu nedenle projeyi yerinde görmek ve olası sorunları çözebilmek amacıyla burada olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, projenin önceden belirlenen takvimde tamamlanabilmesi için Eyalet Başkanlığının hizmetlerini Bakanlığın emrine sunduğunu dile getirdi.

Hatırlanacağı üzere 2017 yılında restorasyon çalışmaları sırasında şüpheli bir şekilde çıkan yangında tamamen kül olana Balkanlar’daki en önemli Türk – İslam eserlerinden biri olan Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’nin restorasyonu uzun bir aradan sonra tekrar başlatılsa da bir türlü ilerleme kaydedilemiyor.

13,5 milyon euro tutarındaki restorasyon çalışmalarının proje maliyeti Kurtarma Fonu tarafından finanse ediliyor.

blank

blank blank

blank

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu