
“Hafter’in Oğlu Muhtıra Hakkında Yunanistan’a “Güvence Verdi”
"Atina için Bingazi'de bulunan Libya Temsilciler Meclisi tarafından Türk-Libya mutabakatının onaylanmaması hayati önem taşıyor."
Yunan Kathimerini gazetesi, Belkasım Hafter’in Atina ziyaretini, “Hafter’in oğlu muhtıra hakkında “güvence verdi” başlığıyla duyurdu.
Kathimerini gazetesinin haberi şu şekilde:
“Belkasım Hafter’in, yani mareşal Hafter’in oğlunun ve Doğu Libya’nın mali işlerinden sorumlu yetkilisinin, dün Atina’da Başbakan ve Dışişleri Bakanıyla yaptığı görüşmelere göre, Türk-Libya muhtırasının Bingazi tarafından onaylanması bu aşamada engellenmiş durumda.
Atina’nın Bingazi ile bir dizi alanda, özellikle de ekonomi alanında ilişkilerini derinleştirme isteği, Başbakan Kiriakos Miçotakis tarafından, Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis’in daveti üzerine Yunanistan’a gelen Libya Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Fonu Genel Müdürü Belkasem Hafter’a resmi olarak iletildi.
Bingazi’den gelen, Mareşal Halife Hafter’in oğullarından biri ve Doğu Libya’nın mali işlerinden sorumlu olan yetkilinin Başbakanlık Makimos Konağı’nda karşılanması, Atina’nın esaslı bir işbirliği arzusunu göstermenin bir yoluydu.
Elbette, Atina için Bingazi’de bulunan Libya Temsilciler Meclisi tarafından Türk-Libya mutabakatının onaylanmaması hayati önem taşıyor. Bingazi’den, Ankara’nın aksi yönde yoğun baskılarına rağmen, şu an için böyle bir şeyin planlanmadığına dair güvenceler verildi. İyi bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Bay Hafız dün de aynı çerçevede hareket etti.
Yunan tarafı, şu an için bir tehlike olmadığını, ancak Ankara’nın Bingazi üzerindeki birleşik baskılarının her halükarda uyanık olmayı gerektirdiğini düşünüyor. Aynı zamanda, Atina’nın Bingazi’de ne kadar fazla girişimde bulunursa, emrivaki riskinin de o kadar azalacağı vurgulanıyor.
Mareşal Halife Hafter’in Atina’yı ziyaret eden oğullarından biri, ekonomi alanında Yunanistan’ın sağlayabileceği destekleri görüştü.
Ancak, askeri alanda da üst düzey temasların yapılması gerekiyor. Atina, Girit’in Hanya kentindeki Deniz Engelleme Eğitim Merkezi (KENAP) tesislerinde Bingazi Sahil Güvenliği’nden 48 yetkiliyi eğitiyor. Bu alanda Türklerin, Doğu Libya kara kuvvetlerinin komutanı olan Hafter’in diğer oğlu Saddam’ı etkilemek için oldukça fazla zaman ve çaba harcadıkları hatırlatılıyor.”