Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Habipoğlu: “Toplumumuzun Haklarına Saygı Göstermeyen Yunanistan Başka Ülkelere Ders Vermeye Kalkıyor”

“Bu ne yaman çelişki! Yunan ve AB vatandaşı olan toplumumuzun haklarına saygı göstermeyen, son yıllarda hukukun üstünlüğü ilkesini ayaklar altına alan ülkemizin yöneticileri sanki bunlar hiç yaşanmıyor gibi benzer konularda başka ülkelere ders vermeye kalkıyor.”

Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Arnavutluk için açılan ilk fasıl paketi Yunan etnik azınlığı da içermelidir” sözlerine, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu şu yorumda bulundu:

“Yunan ve AB vatandaşı olan toplumumuzun haklarına saygı göstermeyen, son yıllarda hukukun üstünlüğü ilkesini ayaklar altına alan ülkemizin yöneticileri sanki bunlar hiç yaşanmıyor gibi benzer konularda başka ülkelere ders vermeye kalkıyor. Azınlık hakları ve hukukun üstünlüğüne yalnızca AB’ye aday ülkeler değil halihazırdaki AB üyesi ülkeler de tam ve eksiksiz saygı göstermeli, en başta da ülkemiz.”

Lüksemburg’da 15 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen hükümetler arası 2. konferansta Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerinde ilk fasıl paketi açıldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, konferans öncesi yaptığı açıklamada, Arnavutluk için açılan ve temel haklar ile hukukun üstünlüğünü ilgilendiren ilk fasıl paketinin, ülkedeki etnik Yunan azınlığı da dahil olmak üzere azınlıkların haklarını içermesi gerektiğini söyledi.

Gerapetritis açıklamasında, “Bu pozisyon artık ortak bir pozisyondur, Avrupa Birliği’nin 27 üye devletinin tescil edilmiş ortak pozisyonudur. Yunanistan bu süreci yakından takip edecek ve Batı Balkanlar’daki diğer devletlerin de bu yolu izleyeceği umuduyla gerektiğinde müdahale edecektir.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu şu yorumlamada bulundu:

“Ülkemizin Arnavutluk’taki Yunan azınlığının haklarına gösterdiği hassasiyeti anlıyoruz ve Yunan azınlığının anavatanı olarak bunu yapması gayet doğal. Dışişleri Bakanı Gerapetritis’in açıklamasını okuyunca 1981’den beri AB üyesi olan ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun sistematik olarak ihlal edilen hak ve özgürlükleri, üç derneğimiz ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının ülkemiz tarafından 16 yılı aşkın süredir uygulanmaması aklımıza düşüyor.

Bu ne yaman çelişki! Yunan ve AB vatandaşı olan toplumumuzun haklarına saygı göstermeyen, son yıllarda hukukun üstünlüğü ilkesini ayaklar altına alan ülkemizin yöneticileri sanki bunlar hiç yaşanmıyor gibi benzer konularda başka ülkelere ders vermeye kalkıyor.

Azınlık hakları ve hukukun üstünlüğüne yalnızca AB’ye aday ülkeler değil halihazırdaki AB üyesi ülkeler de tam ve eksiksiz saygı göstermeli, en başta da ülkemiz.” dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu