Türkiye | Dünya

Forbes, Türkiye Düşmanlığı Üzerinden Hayal Satıyor

Finans kapitalin ünlü seslerinden ABD merkezli Forbes dergisi, dikkat çeken bir analiz yayımlamış.

Finans kapitalin ünlü seslerinden ABD merkezli Forbes dergisi, dikkat çeken bir analiz yayımlamış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HAMAS’ı destekleyen tutumu nedeniyle İsrail-Türkiye arasındaki enerji işbirliği görüşmelerinin sonlandığını belirten Forbes, “İsrail artık Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile 2022’de rafa kaldırılan Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı (East-Med) görüşmelerini yeniden başlatabilir. Bu gerçekleşirse Türkiye hiçbir şey alamayacak ve Erdoğan’ın sabotajları boşa gidecektir.” diyor.

Projenin ön fizibilite raporlarına göre 2 bin kilometre olarak planlanan hat, kimi yerlerde denizin 3,3 kilometre derinliğine kadar iniyor. Maliyet, 15 milyar doları buluyor. Zaten proje fizibl olmadığı için geçen yıl ABD bile desteğini çektiğini açıkladı. Forbes, Türkiye düşmanlığı üzerinden hayal satıyor.

Oysa gazın doğrudan KKTC ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasında hattın uzunluğu 200 kilometreye, maliyeti 1-2 milyar dolara düşüyor.

Konusu gelmişken bir yalanı daha çürütelim: Söz konusu projenin Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını bitireceği iddia ediliyor. Yahu projeye göre yılda 9 ila 12 milyon metreküp doğal gazın Avrupa’ya gönderilmesi planlanıyor. İyi ama Avrupa şu an yıllık 560 milyar metreküp gaz tüketiyor. Bu miktarın 2040’ta yüzde 40 artması bekleniyor. İsrail’in Leviathan (622 milyar m3) ve Tamar (280 milyar m3) sahası ile GKRY’nin Afrodit (147 milyar m3) sahasındaki tüm gazı aynı anda çıkarsalar, Avrupa’yı ancak 1 yıl besleyebilirler!

Gerçek durum bu şekilde ortadayken, İsrail bir an önce bu katliama son vermeli, İsrail’i batırmaya yemin eden Netanyahu’nun bir an önce ülke yönetiminden uzaklaştırılması ve yerine aklı selim insanların göreve gelmesi ile projenin hayata geçirilmesi an meselesi ve herkesin yararınadır.

Forbes haberin linki.

https://www.forbes.com/sites/danielmarkind/2023/11/01/another-mideast-casualtyturkeyisrael-joint-gas-exploration/

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu