Yunanistan Haber

Dördüncü Fırkateyni Gittiği Fransa’dan Açıkladı

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 4'üncü Belharra Fırkateyninin tedarikini Fransa’nın Lorient kentinden açıkladı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 4’üncü Belharra Fırkateyninin tedarikini Fransa’nın Lorient kentinden açıkladı.

Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Belharra tipi Fırkateynlerinden “KİMON”dan sonra ikinci olan “NİARCHOS”un denize indirilme törenine katılmak üzere Fransa’nın Lorient kentine gitti. Bakan Dendias Naval Group tersanelerinde gerçekleştirilen tören sırasında yaptığı konuşmasında, dördüncü Belharra tipi Fırkateynin tedariki ve Yunan Deniz Kuvvetlerine ait bazı savaş gemilerinin geniş bir modernizasyon programı için müzakerelerin başladığını duyurdu.

Bakan Dendias’a Genelkurmay Başkanı General Dimitrios Hupis, Yunan Donanma Komutanı Koramiral Dimitrios – Eleftherios Kataras Skaramanga Tersanesi CEO’su Miltiadis Varviçiotis eşlik etti.

Bakan Dendias konuşmasında şunları dile getirdi:

“Doğu Akdeniz’deki varlığımızı güçlendiriyor, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin sınırlarını ve çıkarlarını da koruyoruz”

blank“NİARCHOS” firkateyninin denize indirilmesi Deniz Kuvvetlerimiz ve ülkemiz Silahlı Kuvvetleri açısından önemli bir dönüm noktasıdır. “2030 Ajandası”nın hayata geçirilmesine yönelik bir adım daha atılmıştır. Bu, Miçotakis hükümetinin Milli Savunmayı güçlendirme konusundaki güçlü iradesini ve kararlılığını teyit etmektedir. Tüm siyasi sistemin hedefine ve kararlı bağlılığına hizmet etmektedir: Ulusal egemenliğin, güvenliğin ve ülkenin ve Yunan halkının ilerleme ve refah koşullarının güvence altına alınmasıdır.

“Doğu Akdeniz’deki varlığımızı güçlendiriyor, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin sınırlarını ve çıkarlarını da koruyoruz. Bölgedeki diğer ülkelerin hukuki haklarını asla sorgulamayız. Uluslararası Hukuk kurallarına ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin öngördüğü kurallara, ortak Avrupa değerlerimizi koruma temelinde her zaman saygı duymaktır. Barışın, demokrasinin, insan haklarının ve bireysel özgürlüklerin Avrupa’sı için. Bölgedeki tüm ülkelerin sahip çıkacağını umduğumuz değerler için.

Fransa’nın Yunanistan’la ilişkisi uzun ve iç içe. Özellikle Savunma ve Güvenlik alanında ortak değerlere ve hedeflere dayanmaktadır. 28 Eylül 2021’de imzalama onuruna sahip olduğum Savunma ve Güvenlik İşbirliği İçin Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin Anlaşma da bu ilişkiyi doğruluyor.

Ülkelerimiz arasındaki bu yakın işbirliğinin bir sonucu olarak “NİARCHOS” Fırkateyni, çok yönlü bir silahlanma programının yeni inşa edilen ikinci deniz platformudur. Temeli, sevgili dostum Nikos Panagiotopulos’un Bakanlığı döneminde atıldı. Program şimdi bir sonraki aşamaya geçiyor. Değişiklik yapılarak “2030 Ajandası” kapsamına alınmıştır.

Yunanistan, aynı türden dördüncü Fırkateyni almak amacıyla müzakerelere başlama niyetinde. “KIMON”a, “NİARCHOS”a ve “FORMION”a eklenecek. Böylece Donanmamızı daha da güçlendiriyoruz.”

Öte yandan Başbakan Kiriakos Miçotakis de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, “Yunanistan daha da güçleniyor. Ülkemiz ilk Belharra Fırkateynini karşılamaya hazırlanırken, üçüncüsünün inşası devam ederken ikincisinin Naval Group tersanelerinde suya indirildiği gün, bu tipte dördüncü geminin alım işlemleri başlıyor.

blankYeni Fırkateynlerin yeni gelişmiş stratejik silahları da güç faktörü olacak. NİARCHOS, FORMION ve dördüncü Fırkateyn gibi, cephaneliklerine yeni yetenekler sağlayan teknolojileri içeriyor. Bu fırkateynler SCALP NAVAL füzesini taşıyabilecek. Belki de uzun mesafelerdeki (1000 km’nin üzerinde) stratejik hedefleri büyük bir hassasiyetle vurabilen en gelişmiş “Cruise” seyir füzesi. 4 adet Belharra Fırkateyninin inşa programı ile ülkemizin ortaya çıkabilecek her türlü zorluğa cevap vermesini sağlayacaktır.

MEKO Fırkateynleri, RUSSEN sınıfı hücumbotları ve aynı zamanda denizaltılarımızın modernizasyon programları Yunanistan’da hemen uygulanmaya başlanacak. Yakında filomuza katılacak olan dört adet ISLAND devriye botu satın alınmasıyla güçlenecek.

Ülkenin gelecekte yeni CONSTELATION Fırkateyninin tasarımına ve müteakip inşasına katılımıyla, Eurocorvet programına katılımımızla, Ege’de füzelerle aşılmaz bir yüzey duvarı oluşturarak, boyut olarak daha küçük ancak iş değeri açısından büyük bir dizi programı teşvik ederek, ancak on yılın sonunda yeni denizaltıların inşası ve her zaman ülkenin mali sınırları dahilinde, Deniz Kuvvetlerimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizi modernize etmek ve operasyonel olarak geliştirmek için kesinlikle gerekli adımları atıyoruz.

Yunanistan’ın hedefi artık sadece raftan hazır silah satın almak değil, tedarik ettiği savunma sistemlerinin ortak üretimine daha yüksek bir yüzdeyle katılmak. Bu Fırkateynlerin inşasında Yunan savunma sanayisinin katılımı bizim için büyük önem taşıyor. Yunan şirketleriyle halihazırda 25 sözleşme imzalandı. Özel programda ilk hedef olarak Yunanistan’ın katılım yüzdesini %12’den %15’e çıkarmayı belirledik.

Fransız şirketleri ve özellikle NAVAL GRUBU ile işbirliği fırsatçılık değildir. Amacımız, endüstriyel gelişimimiz ve küresel savunma girişimlerine katılımımız için yeni ufuklar açmak amacıyla yakın zamanda kurduğumuz Yunanistan İnovasyon Merkezi aracıyla uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirmektir. Bu kapsamda ilk Yunanistan-Fransa İnovasyon Sempozyumu’nun organizasyonu hazırlanıyor.

Bugünkü lansman sıradan bir tören değil. Bu, köklü bir denizcilik geleneğine sahip bir ülke olarak barış ve istikrarın korunmasına olan bağlılığımızı teyit etmektedir.

“NİARCHOS” firkateyni milli caydırıcılık gücümüzü güçlendiriyor. Bu, Doğu Akdeniz’de güvenilir bir müttefik ve güçlü bir aktör olarak konumumuzu teyit ediyor. Deniz Kuvvetlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimiz subaylarına ve Fransa’daki ortaklarımıza çalışmalarınız, bağlılığınız ve profesyonelliğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Bu günü gerçeğe dönüştüren sizin katkınızdır.”

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu