Yunanistan Haber

Dedeağaç-Bulgaristan-Romanya Arası Askeri Hareketlilik Koridoru Oluşturuluyor

Dendias, Bulgar ve Romen mevkidaşları Zaprianov ve Tîlvăr ile Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridoru (Harmonized Military Mobility Corridor) kurulmasına yönelik Niyet Mektubunu (LoI) imzalayacak.

Savunma Bakanı Nikos Dendias, 9-11 Temmuz 2024 tarihleri ​​arasında Washington’da gerçekleşecek NATO Zirvesi çalışmalarında Başbakan Kriakos Miçotakis’e eşlik ediyor.

Savunma Bakanı Dendias, 10 Temmuz 2024 Çarşamba akşamı ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III’ün ev sahipliğinde Kuzey Atlantik İttifakı üyesi ülkelerin Savunma Bakanları için verilecek akşam yemeğine katılacak.

11 Temmuz 2024 Perşembe günü Zirve oturum aralarında Dendias, Bulgar ve Romen mevkidaşları Atanas Zaprianov ve Angel Tîlvăr ile Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridoru (Harmonized Military Mobility Corridor) kurulmasına yönelik Niyet Mektubunu (LoI) imzalayacak.

Bu koridorun oluşturulması, Ekim 2023’te Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’nın NATO Boru Hattı Ağının İttifakın Doğu Kanadı’na kadar genişletilmesine ilişkin niyet mektubunun Savunma Bakanları tarafından imzalanmasının ardından gelmişti.

Üç ülke tarafından imzalanacak Niyet Mektubu’nda aşağıdaki konulara atıfta bulunuyor:

-Farklı ulusal prosedürlerin uyumlu hale getirilmesi.

-Transit geçiş izinlerinin verilmesi için gereken sürenin azaltılması.

-Romanya’nın en büyük limanı Köstence ile Selanik arasında, Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz limanlarından geçen bir otoyolun inşa edilmesi.

-Askeri personel ve teçhizatın gerektiğinde üç ülke arasında sorunsuz, verimli ve kesintisiz hareketini sağlanması.

– Üç ülkenin ihtiyaçlarına bağlı olarak daha hızlı bir müdahalenin uygulanmasını sağlamak.

blank

Buna ek olarak, Niyet Mektubu (LoI), NATO’nun ortak Lojistik destek ağı çerçevesinde üç ülkenin işbirliğini amaçlıyor ve Dedeağaç ve Selanik gibi bölgelerdeki altyapı ve lojistik ağlarını daha da geliştirerek, İttifakın doğu kanadının etkili caydırıcılık kapasitesin arttırılması sağlamayı amaçlıyor.

Bunun yanı sıra, Dedeağaç’tan başlayan ve Ukrayna ve Avrupa’ya kadar uzanmakta olan Sıvılaştırılmış Doğalgaz Boru Hattının Kuzeydoğu Avrupa’nın enerji güvenliğinde belirleyici bir rol oynayacağından, her türlü olası terör saldırılarına karşı bölgelerden sorunsuz enerji geçişini sağlamak için Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridoru’nun önemine vurgu yapılıyor.

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu