Yunanistan Haber

Bulgar Büyükelçi: “Sea2Sea Projesi İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına Alternatif Rota Olacak”

Valentin Poyrazov, Avrupa'nın İstanbul Boğazı'nı bypass eden mega projesi hakkında, “Sea2Sea projesi İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif rota olacak” açıklamasında bulundu.

Bulgaristan’ın Atina Büyükelçisi Valentin Poriazov, Avrupa’nın İstanbul Boğazı’nı bypass eden mega projesi hakkında, “Sea2Sea projesi İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif rota olacak” açıklamasında bulundu.

Bu yıl Selanik Enternasional Fuarı’nın onur konuğu ülke olan Bulgaristan’ın Yunanistan Büyükelçisi Valentin Poriazov Voria.gr haber sitesine verdiği mülakatında, “Sea2Sea projesinin amacı, Karadeniz’deki Bulgar limanlarını modern bir ulaşım, enerji ve iletişim altyapısıyla Kuzey Ege’deki Yunanistan limanlarına bağlamaktır” açıklamasını yaptı.

Projenin öneminin altını çizen Bulgar Büyükelçisi, uygulamada bunun İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’na alternatif bir rota olacağını belirterek, iki ülke arasında (Bulgaristan-Yunanistan) daha iyi bir altyapı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Yunanistan ile Bulgaristan arasında doğal gazın birbirine bağlanmasına yönelik Ekim 2022’den bu yana faaliyette olan IGB boru hattı projesinin yanı sıra, bu yıl sonuna kadar tamamlanacak olan Dedeağaç yakınındaki yüzer LNG terminaline de özellikle değindi. Dedeağaç’taki projenin yeni sürdürülebilir yatırımlar için olumlu bir örnek ve ilham kaynağı olduğunu, geniş bölgesel kapsama sahip, iş dünyası için de uzun vadeli bir yatırım stratejisinin açık bir örneği olduğunun altını çizdi.

Selanik Enternasional Fuarı’nın önemini bir kenara bırakan Bulgar Büyükelçi Valentin Poriazov, böylesine önemli bir uluslararası forumdaki varlığın, genel iş ortamını iyileştirme ve yeni ülkeleri cezbetme olasılığıyla birlikte, çeşitli sektörlerde ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesinde yeni yatırımcılar için geniş bir fırsat ve beklenti yelpazesi sunduğunun altını çizdi.

Bulgaristan’ın 87. Uluslararası Selanik Fuarı’na katılımına değinen Büyükelçi Poriazov, şunları söyledi:

“Bu yıl Selanik Enternasional Fuarı’nın onur konuğu olmamızdan dolayı  bizim için gerçekten bir onurdur ve Bulgar ekonomisinin potansiyelini ortaya koymak için elimizden geleni yapacağız. Bulgaristan bilişim, yüksek teknoloji, enerji, altyapı, inşaat, eğitim, turizm ve gıda sanayi gibi sektörlerde temsil edilecek. Uydu endüstrisi ve uzay teknolojisinde önemli bir oyuncu olan EnduroSat ile erişilebilir ve yenilikçi dijital teknoloji eğitimi sağlayan Telerik Akademi gibi güçlü uluslararası varlığa sahip Bulgar şirketleri katılacak.”

Bulgar Yatırım Servisi ve Bulgar Bilimler Akademisi’nin de sergiye katılacağı kaydedildi. Ayrıca, Sergi kapsamında 11 Eylül’de her iki hükümetin Bakanları ve iş adamlarının katılımıyla Selanik’te  ikili İş Forumu gerçekleştirileceği ve bunun Bulgaristan ile Yunanistan arasında yeni ortaklıkların yaratılmasını daha da harekete geçireceği belirtiliyor.

Bulgar iş adamlarının yatırım ilgisine ilişkin ise Valentin Poriazov, Yunanistan’ın uluslararası yatırımlar için cazip bir destinasyon olduğuna dikkat çektikten sonra enerji, altyapı ve turizm sektörlerine odaklandığını söyledi.

Aynı zamanda Bulgaristan’ın, Yunanistan’ın Kavala ve Dedeağaç limanlarının gelecekteki kalkınması ve yönetimine ilişkin planlara özel ilgisini dile getirdi.

Büyükelçi Valentin Poriazov, “Bulgar şirketleri, özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı nedeniyle Karadeniz’deki ticaret yollarının bloke edilmesi bağlamında bu iki ticari limanı kullanmaya büyük ilgi gösteriyor.” İfadelerini kullanıyor.

Poriazov aynı zamanda, Yunanistan’ın Bulgaristan’daki ticari varlığına da özellikle değinerek, ülkesinde faaliyet gösteren 18.000’den fazla Yunan şirketinin önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti. Bulgaristan’daki toplam Yunan yatırımları 2022’de rekor 3 milyar Euro’ya ulaştı. 2023 yılı için Yunanistan’ın 300 milyon Euro’nun üzerinde gelirle Bulgaristan’ın üçüncü büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu