Batı TrakyaBatı Trakya HaberEditörün Yazıları

Azınlık, Milletvekili Harakopulos’a Sesleniyor; “Ruhban Okulu Açılacaksa, Yunanistan Da Şunları Yapmalıdır!”

Batı Trakya Türk Azınlığı da diyor ki; “Ruhban Okulu açılacaksa, Selanik’e İlahiyat Fakültesi, İskeçe ve Gümülcine’ye Azınlık Liseleri ve Ortaokulları, çift dilli Anaokulları açılmalıdır!”

Yeni Demokrasi Partisi Larisa (Yenişehir) Milletvekili Maksimos Pantelis Harakopulos Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması çalışmalarını yerinde izlemek üzere İstanbul’a gitti.

Batı Trakya Türk Azınlığı da diyor ki; “Eğer Ruhban Okulu açılacaksa, Selanik’e İlahiyat Fakültesi, İskeçe ve Gümülcine’ye Azınlık Liseleri ve Ortaokulları, çift dilli Anaokulları açılmalıdır!”

Yunanistan boş durmuyor ve İstanbul’daki Rum Azınlığın hak ve hukukunu yakından gözetiyor, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması çalışmalarını Milletvekilleri aracılığıyla yakından takip ediyor.

blankAyrıca Türkiye, Lozan’da emanet olarak aldığı İstanbul Rum Azınlığın haklarını son döneme, Batı Trakya Türk Azınlığının mütekabiliyet beklentilerini ön koşul olarak ortaya koymadan, dünyada ileri demokrasilerin uygulandığı nadir ülkelerden biri olarak üzerine düşeni ve yapılması gerekeni yapıyor. Bu da Türkiye’nin Rum Azınlığa bakış açısını açıkça gösteriyor ve Avrupa ülkelerine bir model olarak çıkmasına vesile oluyor.

Ancak ülkemiz Yunanistan maalesef Batı Trakya Türk Azınlığına aynı hassasiyetle, aynı samimi niyetle yaklaşmıyor. Türkiye’de Rum okulları açılırken, Yunanistan Batı Trakya’da onlarca Azınlık okulunu kapatıyor. İskeçe ve Gümülcine’de Azınlık Ortaokul ve Liselerin yetersizliği göz çıkarıyor, ama Yunanistan açmamakta direniyor. Neticede daracık sınıflarda 45 öğrenci sağlıksız koşullarda eğitim almaya gayret gösteriyor. Keza Azınlığın uzun yıllardan beri talep ettiği çift dilli, ülkenin resmi dili olan Yunanca ve Azınlığın anadili olan Türkçe anaokullarının açılmasına da yine Yunanistan makamları müsaade etmiyor.

blankTürk Azınlık, Batı Trakya’da eğitim alanında tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Rum Azınlığın okullarını açması ve son olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması çalışmalarını yakından takip ediyor.

Ama aynı zamanda Yunanistan idaresi de artık prangalardan, korkulardan kurtularak Batı Trakya’daki Türk Azınlığın kimliğini inkar etmeyi, Azınlığa yapay kimlik yakıştırmayı ve empoze etmeyi, çeşitli entrikalarla Azınlığın camilerinin içine girmeyi bir kenara bırakmalıdır ve Azınlığı “ÖTEKİ” olarak görmeyi terk etmelidir.

Parlamentolar Arası Ortodoksluk Asamblesi Genel Sekreteri, Yeni Demokrasi Partisi Larisa (Yenişehir) Milletvekili Maksimos Pantelis Harakopulos, “1971 yılında dönemin Türk makamları tarafından aniden ve haksız yere kilit vurulan Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması gerekmektedir.” Diyorsa;

Batı Trakya Türk Azınlığı da diyor ki;

blank“Heybeliada Ruhban Okulu açılacaksa şu da göz ardı edilmemelidir: Yunanlı öğretim görevlilerinin Yunanca derslere gireceği, aynı şekilde yüksek düzeyde eğitim veren kurumlarda yüksek din eğitimi müfredatının İlâhiyat Fakültesinin Öğretim Süresi Ders Programlarına da Türkiye’den İlahiyat Fakültesi Öğretim görevlilerinin görev yapacağı (Mısırlı ve diğer Arap ülkelerinden değil) Selanik’e İlahiyat Fakültesi açılması, İskeçe ve Gümülcine’ye Azınlık Liseleri ve Ortaokulları, çift dilli Anaokulları açılmalıdır!.”

Gelelim, Yeni Demokrasi Partisi Larisa (Yenişehir) Milletvekili Maksimos Pantelis Harakopulos’un Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması çalışmalarını yerinde izlemek üzere İstanbul’a gitmesine ve ziyaret sonrası da yaptığı açıklamalarına.

“1971 yılında dönemin Türk makamları tarafından aniden ve haksız yere kilit vurulan Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması gerekmektedir.”

blankParlamentolar Arası Ortodoksluk Asamblesi Genel Sekreteri, Yeni Demokrasi Partisi Larisa (Yenişehir) Milletvekili Maksimos Pantelis Harakopulos, Teşkilatın danışmanı Dr. Kostas Migdalis eşliğinde İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi ve devamında Heybeliada Ruhban Okulu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Milletvekili Harakopulos ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada “Heybeliada Ruhban Okulu’nun kilidi kaldırılmalıdır” dedi.

Milletvekili Harakopulos yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“1971 yılında dönemin Türk makamları tarafından aniden ve haksız yere kilit vurulan Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması gerekmektedir. Bu sadece “Ekümenik” Patrikliğimizin değil, uluslararası toplumun, uluslararası kuruluşların ve hükümetlerin de talebidir.

Onlarca önemli şahsiyetin öğrenci ve öğretmen olarak geçtiği Umut tepesine hakim ünlü okulun kapalı kalması normal değil. Son zamanlarda, Milli Eğitim Bakanı gibi Türk yetkili aktörlerin yapıcı açıklamalarıyla desteklenen, Okulun yeniden başlatılması konusunda olumlu bir havanın oluşması özellikle memnuniyet vericidir.

Davanın sonucunun bir an önce hayırlı olmasını ve büyük milli hayırsever Athanasios Martinos’un sayesinde yapılan tadilatla yenilenen tarihi okulun kapılarını yeni öğrencilerine yeniden açmasını diliyor ve dua ediyoruz.”

Milletvekili Harakopulos Patrikhane yetkilileri tarafından, Yunanlı hayırsever Athanasios Martinos tarafından Okulun temelden yenilenmesi çalışmalarını incelemek ve aynı zamanda Türk yetkililer tarafından Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması yönündeki son gelişmeler hakkında kendisine bilgi verildi.

Parlamentolar Arası Ortodoksluk Asamblesi Genel Sekreteri, Yeni Demokrasi Partisi Larisa (Yenişehir) Milletvekili Maksimos Pantelis Harakopulos, Gazeteci-Yazar, Sosyoloji Doktoru, Pantion Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans sahibi ve iyi derecede İngilizce – Türkçe konuşuyor.

blank

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu