Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Azınlık Kurum ve Kuruluşlarından Kınama

"Batı Trakya’da “Türk” ibaresinden sonra “Batı Trakya” ibaresi de “yasaklı” hale getirilmek istenmektedir. Demokrasi, eşitlik, hukuk, insan hakları gibi kavramları adeta ayaklar altına alan bu durum son derece endişe vericidir."

Rodop Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kapatılma kararını Azınlık kurum ve kuruluşları yayınladıkları birer yazılı açıklamayla kınadılar.

 

İskeçe Türk Birliği

AÇIKLAMA

‘TÜRK’ İBARESİNDEN SONRA ‘BATI TRAKYA’ İBARESİ DE YASAKLI HALE GETİRİLMEK İSTENMEKTEDİR

Rodop Asliye Hukuk Mahkemesinin, Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği hakkında kapatma kararı karşısında, derin hayal kırıklığımızı ifade etmek isteriz.

Batı Trakya Türk Azınlığıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını beklerken, Türk azınlığın hak ve hukukunu ihlal eden uygulamaların kapsama alanının genişlediğini görmekteyiz.

Daha önce mahkeme kararıyla kuruluşu tescil edilen Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği hakkında, yine mahkeme kararıyla, ismindeki “Batı Trakya” ibaresinden dolayı kapatılma kararı verilmesi, Batı Trakya Türk Azınlığının maruz kaldığı antidemokratik politikaları tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır.

Batı Trakya’da “Türk” ibaresinden sonra “Batı Trakya” ibaresi de “yasaklı” hale getirilmek istenmektedir. Demokrasi, eşitlik, hukuk, insan hakları gibi kavramları adeta ayaklar altına alan bu durum son derece endişe vericidir.

Bu yanlış ve antidemokratik karardan bir an önce dönülmesini ümit eder, 41 yıldır HAK ARAMA MÜCADELESİNİ sürdüren İskeçe Türk Birliği olarak, Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin haklı davasında yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz.”

 

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi

“Saygıdeğer Basın Mensupları,

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi olarak kapatılma kararı alınan Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor ve Kültür Derneği hakkındaki kınama açıklamamız ektedir.

“Rodop Asliye Hukuk Mahkemesi 28 Mayıs 2024 Salı günü bizi çok şaşırtmayan, Yunanistan Yargısı adına demokrasi ve hukuk sistemine kara bir leke olarak yer edecek şekilde Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor ve Kültür Derneği’nin kapatılması yönünde karar verdi.

Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor ve Kültür Derneği’nin adında ki Batı Trakya ifadesinin Türk Azınlık iması oluşturabileceği gerekçesiyle açılan dava sonucu kapatılması ile bir kez daha görüyoruz ki Lozan Barış Antlaşması ile emanet edildiğimiz Yunanistan’da, asıl sahipleri olduğumuz topraklarda, Yunanistan’ın baskı ve göçe zorlamalarla dayatmaya çalıştığı Batı Trakya da Türk yoktur politikasının bir yansıması olarak karşımıza çıkan uygulamalardan vazgeçilmemesi endişe verici olduğu gibi Yunanistan’ın bizi hiç şaşırtmayan tutumu demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Yunanistan adına utanç vericidir.

Söz konusu karar, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerine yıllardır uyguladığı baskı ve hak ihlali politikalarının son yansımasıdır. Batı Trakya Türk Azınlığının kurmuş olduğu sivil toplum kuruluşlarına yönelik hukuki baskı ve yıldırma politikalarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki; farklı renklere gönül vermiş taraftarların kurdukları sivil toplum kuruluşları, kamu düzenini bozduğu iddia edilen eylem ise biz bu eyleme devam edeceğiz.

Bu haksız kararın, hukuki sürecin bundan sonraki safhalarında düzeltileceğini umuyor ve vatanımız Yunanistan’ı kendisine Lozan Antlaşması ile emanet edilen Batı Trakya Türk Azınlığına karşı en temel insanlık ve özgürlük haklarını ihlal eden baskıcı uygulamalarına son vermeye bir kez daha davet ediyorum.

Bu vesileyle farklı renklere gönül veren sporseverlere dahi tahammül edemeyen Yunanistan’ın almış olduğu bu kararı şiddetle kınıyor ve Yunanistan’a bir kez daha sesleniyoruz; hakkı, hukuku ve adaleti çok gördüğünüz Batı Trakya Türkleri ne karşı artık gerçekleri görerek hakkı, hukuku ve adaleti ön planda tutun, Batı Trakya Türk Azınlığının haklarını gasptan vazgeçin, gasp edilen azınlık haklarımızı da derhal iade edin. Batı Trakya’da yaşan bizler Türk’üz ve Türk olarak var olmaya devam edeceğiz.”

 

GTGB Yönetim Kurulu

DUYURU – KINAMA

Gümülcine Asli Hukuk Mahkemesi’nde 28 Mayıs 2024 Salı günü, Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği aleyhinde açılmış olan kapatma davası sonucunda, resmi olarak faaliyet gösteren Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kapatılma kararını kınıyoruz.

Söz konusu karar, Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden kurumlara yönelik gözdağıdır. İsminde ‘Türk’ kelimesi geçtiği için derneklerimizi kapatan ve yenilerinin kurulmasına izin vermeyen Yunanistan’ın bölgedeki Türk varlığına karşı tahammülsüzlüğü devam etmektedir.

Umuyoruz ki alınan bu haksız karar biran önce tekrar gözden geçirilerek gereği yapılır.

GTGB Yönetim Kurulu

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu