Yunanistan Haber

Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde Kimler ve Nasıl Oy Kullanılacak

Avrupa seçimleri ne zaman, kaç Milletvekili seçiliyor ve oy pusulasında kaç tercih işareti koyuyoruz.

Avrupa seçimleri ne zaman, kaç Milletvekili seçiliyor ve oy pusulasına kaç tercih işareti koyuyoruz.

6 Haziran’dan 9 Haziran’a kadar Avrupa Parlamentosu temsilci seçimleri tüm Avrupa’da yapılıyor. Yunanistan’da vatandaşlar 9 Haziran 2024’te sabah 07.00’den akşam saat 19.00’a kadar sandık başına giderek oylarını kullanabilecek.

Avrupa Parlamentosu’na önümüzdeki seçimlerde 2019 seçimlerindekinin 15 fazlası olmak üzere toplam 720 milletvekili seçilecek. Elbette bunların toplamı 750 AP Başkanı da dahil olmak üzere.

Yunanistan’da seçmenler, 2019 Avrupa seçimlerinde olduğu gibi oy pusulalarından toplamda 21 milletvekilini seçecek.

Oy pusulalarında en fazla dört tercih  yapılabilir. En fazla tercihi alan adaylar, seçimlere katıldıkları partinin ülke genelinde gerekli yüzdeyi (%3) ve karşılık gelen sandalyeleri elde etmesi koşuluyla seçilirler.

Yunanistan Yargıtayı tarafından seçim sürecine katılması uygun görülen siyasi partilerin milletvekili seçebilmeleri için Yunanistan genelinde oyların en az yüzde 3’ünü toplamaları gerekiyor.

Avrupa Birliği hukukuna göre tüm ülkeler orantılı temsili sağlayan seçim sistemlerini kullanmak zorundadır. Bu da demek oluyor ki, her partinin seçilmiş üye sayısının o partinin aldığı oy yüzdesine bağlı olduğu anlamına geliyor.

Seçimlerde oy kullanma hakkı olanlar 17 yaşını dolduranlar (yani 31/12/2007 tarihinden önce doğanlar) ve Yunanistan vatandaşı veya Yunanistan’da daimi ikamet sahibi bir AB üyesi devletin vatandaşı olanlar oy kullanma hakkına sahiptir.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu