
Atina’nın Kalbinde Bir Mübadele Hikayesi: “Barış İçin Sürgün Edilenler”
Atina’nın en köklü Mübadele ile göç alan semtlerinden biri olan Nea İonia, bu kez bu büyük hüznü ve bitmeyen özlemi ekrana taşıyor.
1923 yılında bir masa başında imzalanan Lozan Anlaşması, milyonların hayatını sonsuza dek değiştirdi. Atina’nın en köklü Mübadele ile göç alan semtlerinden biri olan Nea İonia, bu kez bu büyük hüznü ve bitmeyen özlemi ekrana taşıyor.
Hani derler ya “Doğduğum topraklar…” Bu cümle, bir mübadil için sadece bir coğrafyayı değil, içinde kokusu kalan bir çocukluğu, bırakılan anahtarları ve hiç dinmeyen bir sızıyı temsil eder. Atina’nın Nea İonia (Alanya-Tophane) Belediyesi, bu sızıyı anlatan ve toplumsal hafızayı tazeleyen çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
“Ayrılık Değil, Bir Devrin Kırılması”
28 Mart 2026 Cumartesi akşamı saat 19:30’da, Nea İonia Konferans Merkezi’nde gösterilecek olan “Barış İçin Sürgün Edilenler: Türkler ve Yunanlar Ayrıldığında” belgeseli, sadece bir tarih dersi değil; bir kimlik arayışı ve barış çığlığı niteliğinde.
Belgesel, 1,5 milyon Ortodoks Rum’un Anadolu’dan, 500 binden fazla Müslüman Türk’ün ise Yunanistan’dan koparılışını, rakamlarla değil, insan hikayeleriyle anlatıyor.
Yaşar Kemal’den Theodorakis’e: Devlerin Tanıklığı
Bu yapımı özel kılan en önemli unsurlardan biri, tarihe yön veren isimlerin anlatıları.
Belgeselde;
Yaşar Kemal’in o gür sesiyle Anadolu’nun kadim ruhunu,
Mikis Theodorakis’in notalarındaki o ortak acıyı,
Zülfü Livaneli ve Maria Faranturi’nin dostluk ve müzikle örülü mesajlarını bulacaksınız.
Midilli’den Kalan Hasret: Skalohori ve Kalloni
Belgeselin en can alıcı noktası ise kuşkusuz yönetmen Osman Okkan’ın kamerasını çevirdiği o özel anlar. Okkan, Midilli’nin (Lesvos) Skalohori ve Kalloni köylerinden koparılan iki Türk aile mübadilin, yıllar sonra doğdukları topraklara yaptıkları o titrek adımlı “geri dönüş” yolculuğunu kaydediyor. Bu, sadece bir ziyaret değil; bir kimlik inşası ve geçmişle helalleşme öyküsü.
Yönetmenle Yüz Yüze
Gösterimin ardından, bu duygusal yapımın mimarı Osman Okkan ile çalışma arkadaşları Sofia Georgallidi ve Hristos Haciilias izleyicilerle buluşacak. Etkinlik; Nea İonia Belediyesi, KulturForum Türkei Europa, FIMPOD (Tarihsel Bellek ve Kültürel Yaratım Dostları), Orta Avrupa Yunan-Türk Dostluk Komitesi.
Editörün Notu: Yıllar önce benzer bir belgeselle “doğduğum topraklara” selam gönderen her bir belgeselci gibi, bu yapım da aslında aynı soruyu soruyor: Barış için sürülmek, gerçekten barış mıdır?
