
Atina’dan Suda Üssü İçin Üst Düzey Güvenlik
Girit çevresinde iki denizde, iki karada olmak üzere toplam dört güvenlik hattı oluşturuldu. Üssün kendi güçlü hava savunma sistemlerinin yanı sıra Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait sistemler de adadaki savunma şemsiyesini güçlendiriyor.
Yunanistan hükümeti, Doğu Akdeniz’de artan gerilim ve Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle hem askeri hem de ekonomik alanda kapsamlı hazırlıklar yapıyor.
Atina’nın birinci önceliğinin Girit’te bulunan stratejik Suda Üssü’nün güvenliği olduğu belirtilirken, aynı zamanda olası bir enerji ve fiyat krizine karşı ekonomi için de acil önlem paketleri hazırlandı.
Suda Üssü dört güvenlik hattıyla korunuyor
Yunanistan’daki üst düzey kaynaklara göre, ABD ve NATO açısından kritik öneme sahip Suda Üssü çok katmanlı bir savunma sistemiyle korunuyor. Yetkililer, teorik olarak çok düşük ihtimal de olsa bir füze ya da insansız hava aracının üsse ulaşması riskine karşı tüm tedbirlerin alındığını vurguluyor.
Bu kapsamda Girit çevresinde iki denizde, iki karada olmak üzere toplam dört güvenlik hattı oluşturuldu. Üssün kendi güçlü hava savunma sistemlerinin yanı sıra Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait sistemler de adadaki savunma şemsiyesini güçlendiriyor.
Ayrıca bölgede Amerikan ordusuna ait drone savunma sistemi M-LIDS (Mobile‑Low, Slow, Small UAS Integrated Defeat System) bulunuyor. Bu sistem elektronik karıştırma yöntemleri ve 30 mm’lik top sistemiyle küçük ve düşük irtifada uçan insansız hava araçlarını etkisiz hale getirebiliyor.
Buna ek olarak üs çevresinde kısa menzilli hava savunma sistemi AN/TWQ‑1 Avenger de konuşlandırılmış durumda. Bu sistem özellikle seyir füzeleri, helikopterler ve alçaktan uçan hava hedeflerine karşı kullanılıyor.
Yunan yetkililer, üssün İran’a yaklaşık 2.500 kilometre uzaklıkta bulunduğunu hatırlatarak doğrudan bir tehdit ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.
Güney Kıbrıs görevinde “Psara” ve “Kimon”
Atina yönetimi aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını da sürdürüyor. Yunan Donanması’na ait HS Psara (F‑454) fırkateyni ile yeni nesil Belharra sınıfı HS Kimon (F‑601) fırkateyninin Güney Kıbrıs çevresindeki görevlerine devam ettiği belirtiliyor.
Yetkililer, “Psara” fırkateyninin daha önce Kızıldeniz’de yürütülen Operation Aspides operasyonunda görev almasının geminin özellikle insansız hava araçlarına karşı etkinliğini kanıtladığını söylüyor.
Öte yandan adada bulunan Yunan F‑16 savaş uçaklarının da düşük irtifada uçan küçük hedefleri tespit edebilecek kabiliyete sahip olduğu ifade ediliyor.
Atina, Yunan askeri unsurlarının bölgede “gerektiği sürece” kalacağını vurgularken, Ege’de herhangi bir geri çekilme talebinin kabul edilmeyeceğini de açık şekilde dile getiriyor.