
Atina Kararlı, Ege ve Doğu Akdeniz’de Sular Isınacak Mı?
Atina kurduğu ittifaklarıyla (Fransa-İsrail), Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki elektrik bağlantısının içinde bulunduğu çıkmazı gerçekçi ama etkili bir şekilde aşma senaryolarını değerlendiriyor.
Atina kurduğu ittifaklarıyla (Fransa-İsrail), Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki elektrik bağlantısının içinde bulunduğu çıkmazı gerçekçi ama etkili bir şekilde aşma senaryolarını değerlendiriyor. Bu projenin yeniden başlatılmasında kararlı görünüyor.
Atina’daki bilgi sahibi kaynaklara göre Atina, (2GSI-Büyük Deniz Bağlantısı) elektrik bağlantısının hazırlıklarının devam ettiği mevcut aşamada gerekli araştırmaların sürdürülmesine 25 Mart’tan önce yeşil ışık yakmayı planlıyor. Kaynaklar, “projenin niteliği gereği herhangi bir üçüncü ülkeyle, tabii ki Türkiye ile istişareye gerek yoktur” vurgusu yapıyor.
İttifaklar alanında Atina, daha geniş bir bölgede Çoban adası (Kasos) ve Kerpe (Karpathos) (Doğu Akdeniz) gizli bir Fransız varlığının olmasını sağladığı, esas olarak Paris’in projeye verdiği desteğin görünür bir hatırlatıcısı olmakla birlikte, aynı zamanda projenin arkasındaki Fransız ekonomik çıkarlarını da yansıttığı belirtiliyor.
Atina’nın kurduğu ittifaklar ağının önemli bir unsuru da İsrail’dir. Öncelikle, geçtiğimiz Cuma günü Atina’da gerçekleşen Yunanistan- Güney Kıbrıs ve İsrail Dışişleri Bakanları düzeyindeki üçlü görüşmede İsrail’in desteği açıkça dile getirildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar’ın, Atina’da Dışişleri Bakanlığında mevkidaşlarıyla temaslarını tamamlamasının ardından Başbakan Kiriakos Miçotakis tarafından Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda kabul edilmişti.
İsrailliler Haifa- Güney Kıbrıs-Girit elektrik kablo bağlantısı projesini yakından izliyor, Yunanistan’ın talebi üzerine bundan sonra teyakkuzda olacaklar ve araştırmanın yarım kaldığı deniz alanında durum gerginleşirse, halihazırda sahip oldukları doğrudan kanallar aracılığıyla Amerikalılarla görüşmeyi Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın yerine İsraillilerin devralacağı Atina kulislerinde oldukça yaygın bir biçimde dillendiriliyor.
Bu durumun Türk tarafında mutlaka bir tepki yaratacağı açık, ancak Başbakan Miçotakis’in bu projenin kaldığı yerden yeniden başlatılması ve sonuçlanması konusunda kararlı olduğu söyleniyor.
Başbakan Miçotakis’in, Savunma Bakanı Dendias ile de kapalı kapılar ardında bir toplantı yaptığı, toplantıda ortaya çıkan sonucun Güney Kıbrıs’ın enerji güvenliğine katkı sağlayacak ve AB şebekesine bağlanmasını sağlayacak bu önemli projeden Yunanistan’ın vaz geçmesinin söz konusu olamayacağı ileri sürülüyor.
Savunma Bakanı Dendias’ın toplantıda Başbakan Miçotakis’e hitaben, bundan çok daha önemli bir nedenin ise, Yunanistan’ın, Ankara’nın jeopolitik çevresine (“Mavi Vatan”) ilişkin kararlı duruşunda ısrar etmesi nedeniyle, Yunanistan’ın açık denizlerdeki haklarının kısıtlanmasına neden olacağından bunun asla kabul edilmemesi konusunda ısrar ettiği ileri sürülüyor.
Kaynaklara göre, Gerapetritis, Cenevre’de Türk mevkidaşı Hakan Fidan’la aynı masada olacak. Her ne kadar görüşme Kıbrıs sorunuyla ilgili olsa da Gerapetritis’in Yunanistan’ın ve Başbakan Miçotakis’in elektrik bağlantısı projesi konusunda kararlı olduğunu aktaracağı belirtiliyor.
Neticede Yunanistan tarafında, en kısa zaman diliminde belki de 25 Mart öncesinde İtalyan araştırma gemilerinin tekrar geri dönmek üzere demir almasına kesin gözüyle bakılıyor.