Yunanistan Haber

Anlaşmayı Atina’da İmzalayacaklar

Aylardır süren ve “yılan hikayesine” dönen elektrik bağlantısı anlaşmazlığı çözüldü ve anlaşma bu günlerde Atina’da imzalanacak.

Aylardır süren ve “yılan hikayesine” dönen elektrik bağlantısı anlaşmazlığı çözüldü ve anlaşma bu günlerde Atina’da imzalanacak.

Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulu, kapsamlı bir tartışmanın ardından, aylardan beri oldukça yoğun olarak tartışılan Güney Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısına ilişkin projeye yeşil ışık yaktı.

Projeyle ilgili ayrıntılar Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında öğleden sonra Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiu tarafından açıklandı.

Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiu projenin, ulusal enerji iletim sistemini ilgili trans-Avrupa sistemlerine bağlayacağı ve adanın enerji güvenliğini artıracağı için Güney Kıbrıs’ın enerji izolasyonunun kaldırılmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Papanastasiu, bu hedefe ulaşmanın, orta vadede ekonomik kalkınmanın ve vatandaşların refahının sürdürülmesi ve daha da hızlandırılması açısından özellikle önem taşıdığını, temel amacın, elektrik ara bağlantısıyla, doğal gazın ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının ortaya çıkışı yoluyla elektriğin fiyatını düşürülmesi olduğunu belirtti.

Bakan Papanastasiu, projenin Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği için öneminin, Komisyon’un tarihin en yüksek tutarı olan 657 milyon Euro’luk finansmanı onaylamasıyla da teyit edildiğini ekledi.

Bakanlar Kurulu’nun, elektrik faturalarında meydana gelebilecek artışa karşılık geri ödeme hakkı için sübvansiyon olarak 2025’ten 2029’a kadar beş yıl süreyle enterkonneksiyon inşaatı dönemindeki maliyetlerin karşılanması için de yıllık 25 milyon euro tahsis edilmesini onayladığını belirtti.

Atina kaynaklı bir bilgiye göre, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin projeye katılım yüzdesinin daha sonra belirleneceğini ileri sürülüyor.

Proje tamamlandığında elektrik kablosunun dünyada türünün en uzun ve en derini olacağına dikkat çekiyor.

1.240 kilometre uzunluğunda olacak ve 3.000 metre derinliğe döşenecek.

Nihai anlaşmanın Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında bu hafta içinde Atina’da yapılacak toplantıda imzalanması bekleniyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu