Avrupa | Balkanlar

11 Ülkeden 400 Öğrenci Edirne’de Yaz Kampında Buluştu

“Gençlik varsa umut var, gençlik varsa heyecan var, gençlik varsa geleceğe emin adımlarla yürümek var. İnşallah sizlerle beraber bütün Balkan şehirlerinde gönül köprüleri inşa edeceğiz."

Edirne Valiliği himayesinde Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından 2.si düzenlenen Öğrenci Yaz Kampı açılış töreni Vali Yunus Sezer, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

11 Balkan ülkesinden gelen 400 öğrenci ve 48 öğretmen, bir hafta boyuncu Musabeyli Mesire Alanı’nda bulunan Gençlik Kampı Balkan Obasında çeşitli etkinliklere katılıp, Edirne’yi gezerek tanıyacak.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programında konuşan Vali Yunus Sezer, “Gençlik varsa umut var, gençlik varsa heyecan var, gençlik varsa geleceğe emin adımlarla yürümek var. İnşallah sizlerle beraber bütün balkan şehirlerinde gönül köprüleri inşa edeceğiz. Balkanlar deyince tabii bizim aynı duyguları paylaştığımız, aynı üzüntüyü ve sevinci paylaştığımız insanlar var. Buradaki yaz kampının amacı şu, öncelikle sizleri bir araya getirerek 11 farklı ülkeden kalıcı dostluklar kurmanızı ve bundan sonraki arkadaşlık ilişkilerinizi de arttırarak devam ettirmenizi istiyoruz. Umarım bu güzel ilimizden güzel dostluklar kurarak hoş bir sedayla ayrılırsınız.” dedi.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de Balkanların gelişimine verdikleri değeri anlattı.

“Balkanlar’da inşallah geleceği hep beraber kuracağız”

blankBalkanların önemine vurgu yapan Eren, “Balkanlar bizim için çok önemli aynı coğrafyada birlikte yüzlerce yıl barış içinde yaşadık. Balkanlar’da inşallah geleceği hep beraber kuracağız. Türkiye’de okumak isteyen öğrencilere çeşitli burs imkanları veriyoruz. 2012 yılından beri 484 projeyi hayata geçirdik. Öğrencilere yaşadıkları ülkelerde de burs veriyoruz. 763 öğrencimiz kendi ülkelerinde burs alıyor. 24 bin öğrencimize eğitim öğretim setleri dağıttık. Türkiye’nin dünyaya söylediği, dünya 5’ten büyüktür derken bundan bahsediyoruz. Dünya barışının tesisinden bahsediyoruz. Elimizi hiçbir şartla Balkanlardan çekmeyeceğiz. Türkiye’nin her türlü istikrarı buradaki gücüne bağlı.” Şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler ise Balkanlar’ın geleceği gençler olduğunu, çok kalıcı işlere imza attıklarına değindi.

“Balkanlar coğrafi, kültürel ve beşerî olarak bir bütündür”

blankPlatformun Balkanların kalbinde barışı, kardeşliği tesis etmek üzere önemli adımlar attığını belirten Hatipler, “Balkanlar coğrafi, kültürel ve beşerî olarak bir bütündür. Zamanla beşerî olarak bölündü. Bu salon doğacak kutlu ayin ışıkları ile dolu. Hepiniz birer kültür elçisi olarak atanmış durumdasınız.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Türklerin Balkanlar’da 500 yılı aşkın tarihe sahip olduğunu ve bu durumun yadsınamaz bir gerçek olarak nitelendirdi.

Aksal, platformun attığı adımlarla Balkanlarda ve dünyada barışın devamına güçlü bir destek olacaklarını söyledi.

Yunanistan Batı Trakya’dan gelen öğrencilerden Ayça Peçenek, platformun böyle bir fırsat vermesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Etkinliklerle kültürel bağların güçleneceğini belirten Peçenek, “Bize gösterdiğiniz bu misafirperverlik ve cömertlik yalnızca biz gençlerin ufuklarını genişletmekle kalmadı bize unutamayacağımız anılar bıraktı. Bize sunduğunuz bu kıymetli imkânlardan dolayı teşekkür ederim.” Dedi.

Kosava’dan gelen öğrencilerden Edin Dirvar da yaz kampının çok verimli geçeceğini, diğer ülkelerden gelen öğrencilerle aralarındaki bağın güçleneceğini aktardı.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri tarafından gösteri gerçekleştirildi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu