Ελληνικά Νέα

Τσαβούσογλου: «Η Tουρκική Mειονότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όνομα το Tουρκικό».

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα διεθνές θέμα αλλά κυριαρχικό θέμα της Τουρκίας.»

Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα διεθνές θέμα αλλά κυριαρχικό θέμα της Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ζωντανή εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Ο υπουργός εξέφρασε την αντίδραση του για την έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την Αγία Σοφία.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα διεθνές θέμα, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Να μην θέτει κανείς προς συζήτηση τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι παράλογο μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να αμφισβητούν την Τουρκία, είπε ο Τσαβούσογλου.

«(Στις ΗΠΑ) υπάρχει ρατσισμός, ισλαμοφοβία και ξενοφοβία. Η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι όλο νόημα να θέτουν προς συζήτηση την Αγία Σοφία, να θέτουν προς συζήτηση την Αγία Σοφία μάλιστα και την Ιστάνμπουλ 567 χρόνια μετά την κατάκτηση», δήλωσε.

Στη σύμβαση του 1972 της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με το αν η Αγία Σοφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί ή ως κάτι άλλο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ένας σύλλογος μας απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο θα αποφασίσει στις 2 Ιουλίου. Πρόκειται για δικό μας κυριαρχικό πεδίο».

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίδραση του και προς την Ελλάδα όσον αφορά τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Η Tουρκική Mειονότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όνομα το Tουρκικό».

«Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα παραδώσουν μαθήματα όχι μόνο σε μας, αλλά και στον κόσμο στο θέμα των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί είναι η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ένα τζαμί που να λειτουργεί συνέχεια. Στη Δυτική Θράκη, οι μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα τιμωρήθηκαν επειδή τέλεσαν προσευχή. Η τουρκική μειονότητα εκεί πέρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όνομα το τουρκικό. Η Ελλάδα καταδικάστηκε τρεις φορές για το εν λόγω θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu