Ελληνικά Νέα

Τουρκία: “Η Ελλάδα να ξυπνήσει από το όνειρο”

Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα.

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου.

Ο Ακσόι στη δήλωση του μεταξύ άλλων κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Χαμί Ακσόι:

“Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω από όλα μία απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μία φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιγιάτοβιτς εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, καλούμε για άλλη μία φορά την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την GCA, θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας”.

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish