Ελληνικά Νέα

Την Δυτική Θράκη επισκέφθηκε ο Τσαβούσογλου

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και σύμπνοιας της Τουρκικής Μειονότητας.»

Την  Δυτική Θράκη και συγκεκριμένα την Κομοτηνή επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αύριο 31 Μαΐου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Κυριακής 30 Μαΐου το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς από την Άνκαρα στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή. Στις 11.15 έφτασε στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους μουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «τα παιδιά της Τουρκικής Μειονότητας όλων των ηλικιών είναι σημαντικό να έχουν εκπαίδευση σε καλύτερες συνθήκες και στη μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συγγενείς μας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Επίσκεψη στον τάφο του Σαδίκ

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Σαδίκ Αχμέτ. Στην είσοδο του κοιμητηρίου τον περίμενε ο γιος του του Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ και οι οικογένεια του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Τσαβούσογλου στον τάφο του Σαδίκ  είχε συγκεντρωθεί πλήθος μελών της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας. Ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέθεσε στεφάνι και φύτεψε έναν πλάτανο στη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ.

Τέλος, περίπου στις 4 μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα οποίος αύριο 31 Μαΐου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Στην πρώτη ανάρτηση του ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις.»

Ο υπουργός ανάρτησε και φωτογραφία από το αεροδρόμιο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Στην επόμενη ανάρτηση του ανέβασε φωτογραφία με τους Μουφτήδες Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ, και Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει τα παρακάτω στο μήνυμα του:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα πρώτα με τον Μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ. Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και σύμπνοιας της Τουρκικής Μειονότητας.»

 

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu