Ελληνικά Νέα

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν άμεσο διάλογο με τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας.»

«Στην έκθεση περιγράφουμε λεπτομερώς τα προβλήματά μας που σχετίζονται με τη θρησκευτική μας αυτονομία.»

Παράλληλη έκθεση από το ABTTF για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε «Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν άμεσο διάλογο με τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, σύμφωνα με την παράλληλη έκθεση στην οποία περιγράφουμε λεπτομερώς τα προβλήματά μας που σχετίζονται με τη θρησκευτική μας αυτονομία.»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συνέταξε μια παράλληλη έκθεση ως απάντηση στην «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα του έτους 2019» που δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, η οποία αναφέρεται στα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης. Η παράλληλη έκθεση στάλθηκε στην Πρόεδρο Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Η ABTTF, στην παράλληλη έκθεσή της, παρουσίασε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία έχει θρησκευτική αυτονομία σύμφωνα με διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, και εξέφρασε τις απόψεις και τα αιτήματά της κοινότητας.

Η ABTTF επέκρινε τη μονομερή συμπερίληψη θεμάτων που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης στην έκθεση του Υπουργείου, αντικατοπτρίζοντας μόνο την επίσημη κρατική άποψη και δήλωσε ότι η θρησκευτική αυτονομία και τα δικαιώματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης αγνοήθηκαν στην έκθεση, καθώς και ότι οι πληροφορίες και οι εξηγήσεις στην έκθεση δεν αναφέρονται στα τρέχοντα προβλήματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης.

Η ABTTF δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την αυτόνομη δομή της στον θρησκευτικό τομέα, η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στερήθηκε του δικαιώματός της να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες, τους μουφτήδες και ότι με το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 52/2019, τα αυτόνομα γραφεία των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη αναδιαρθρώθηκαν και μετατράπηκαν σε δημόσιο φορέα με το καθεστώς της γενικής διεύθυνσης που συνδέεται με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ABTTF σημείωσε ότι το προαναφερθέν διάταγμα είναι αντίθετο με το αυτόνομο καθεστώς και τα δικαιώματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, τα οποία είναι εγγυημένα από συνθήκες, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, νομικά έγγραφα και αρχές σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

«Ο Τεκές του Ποσπός κατεδαφίστηκε από το Δήμο Κομοτηνής το 1989.»

Η ABTTF, όσον αφορά την επισκευή, κατασκευή και συντήρηση τζαμιών στη Δυτική Θράκη στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ότι στην έκθεση ο ισχυρισμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι τάχα ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις της επισκευής και ανακαίνισης παλαιών τζαμιών και την κατασκευή νέων τζαμιών δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ότι δεν αναφέρονται τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στην κατασκευή και επισκευή των τζαμιών. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ο Τεκές του Ποσπός, ο οποίος κατεδαφίστηκε από το Δήμο Κομοτηνής το 1989, δεν έχει ακόμη άδεια κατασκευής. Η ABTTF σημείωσε επίσης ότι η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αναμένει από τις ελληνικές αρχές την αποκατάσταση του τζαμιού Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ, που βρίσκεται στο Διδυμότειχο, που υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στις 22 Μαρτίου 2017, να πραγματοποιηθεί σχολαστικά και το τζαμί να αποκατασταθεί αμέσως, έτσι ώστε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές ως μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

H ABTTF σχετικά με τη Ρόδο και την Κω, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του υπουργείου υπό τον τίτλο Μουσουλμάνοι εκτός της Δυτικής Θράκης, παρείχε πληροφορίες για την τουρκική κοινότητα στη Ρόδο και την Κω και εξέφρασε τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ιδρύματα που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα στα νησιά. Η ABTTF δήλωσε ότι τα τζαμιά Ντεφτερντάρ Ιμπραχίμ Εφέντι και Γαζή Χασάν Πασά (Πλατάνι) στην Κω, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές στον σεισμό τον Ιούλιο του 2017, δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί, οπότε σήμερα δεν υπάρχουν τζαμιά ανοιχτά για προσευχή στην Κω.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν άμεσο διάλογο με τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας.»

Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Ως ABTTF, μετά την πρώτη μας παράλληλη έκθεση πέρυσι, έτσι και φέτος ετοιμάσαμε μια παράλληλη έκθεση ως την έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα σημαντικά γεγονότα σε θρησκευτικούς τομείς στη χώρα μας, την Ελλάδα και εκφράσαμε τις απόψεις και τα αιτήματα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Στην έκθεσή μας, ζητήσαμε από τη χώρα μας να σεβαστεί τη θρησκευτική μας αυτονομία και να επιστρέψει το δικαίωμά μας να εκλέγουμε τους μουφτήδες μας. Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν άμεσο διάλογο με τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, σύμφωνα με την παράλληλη έκθεση στην οποία περιγράφουμε λεπτομερώς τα προβλήματά μας που σχετίζονται με τη θρησκευτική μας αυτονομία.»

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish