Ελληνικά Νέα

Ευχόμαστε να υπάρξει εποικοδομητική προσέγγιση των μειονοτικών θεμάτων

Ελπίζουμε πως η νεοσύστατη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας  Δυτικής Θράκης συνεδρίασε στις 10 Αυγούστου 2020 για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής και συζητήθηκαν οι αλλαγές τις οποίες επιφέρει ο νέος νόμος περί Ιεροσπουδαστηρίων.

Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής απόψεων και των συστάσεων των εκπροσώπων του Ιεροσπουδαστηρίου, συμφωνήθηκε να εκπονηθεί επιστολή η οποία θα περιέχει συγκεκριμένα έγγραφα ότι οι προαναφερθείσες αλλαγές στερούνται της νομικής βάσης και θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς η χώρα μας συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία, με το πρόσχημα της οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα και της έλλειψης μαθητών, με οκτώ Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία να έχουν ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν αυτό το έτος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των σχολείων που λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των πρωτοβουλιών, τις οποίες θεωρούμε μια προσπάθεια εξάλειψης της εκπαιδευτικής αυτονομίας της μειονότητας που αναγνωρίζεται αρχικά από τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και από άλλα διεθνή έγγραφα.

Ελπίζουμε πως η  νεοσύστατη ’’Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης’’ θα ομαλοποιήσει την κακή οικονομική κατάσταση της περιοχής, επίσης θα συμβάλλει θετικά στις παράνομες προς τις διεθνείς συνθήκες πρακτικές που αντιμετωπίζει η μειονότητα σε διάφορους τομείς και  στον εκπαιδευτικό τομέα.

Τέλος, ευχόμαστε να υπάρξει εποικοδομητική προσέγγιση των μειονοτικών θεμάτων και να αξιολογηθούν οι απόψεις των αληθινών εκπροσώπων της μειονότητας.

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish