Ελληνικά Νέα

Ερντογάν: «Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για λύση στο Κυπριακό»

«Ξέρουμε καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί. Ποτέ δεν είδε τους Τούρκους ως ίσους».

Ο Πρόεδρος κ. Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής της Δημοκρατίας της ΤΔΒΚ με αφορμή την 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης Κύπρου.

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει δείξει σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι δεν επιθυμεί μια λύση ενώ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα.

Ως μια μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην βουλή της Δημοκρατίας της ΤΔΒΚ.

«Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί, ωστόσο δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ερντογάν εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του Πρόεδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κάποιοι έχουν ενοχληθεί στην Αμερική από τις Τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.

Ο Πρόεδρος κ. Ερντογάν, «ξέρουμε καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί. Ποτέ δεν είδε τους Τούρκους ως ίσους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν, ανακοίνωσε την έναρξη έργου οικοδόμησης νέου προεδρικού μεγάρου εντός του προεδρικού συγκροτήματος που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 500 στρεμμάτων στην περιοχή Μετεχάν της Λεφκόσα, καθώς επίσης και την κατασκευή ενός κήπου του λαού. Το δε, σημερινό προεδρικό μέγαρο θα μετατραπεί σε μουσείο.

 

Ομιλία Ερντογάν στη Βουλή της Δημοκρατίας της ΤΔΒΚ

«Σήμερα αναγγέλλουμε για μια ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου που αντλεί τη δύναμη της από το αίμα των μαρτύρων μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα εδώ δεν μοιραζόμαστε μόνο έναν κοινό ενθουσιασμό και μια κοινή περηφάνεια του Έθνους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε τα εξής:

«Σήμερα, θέλουν δεν θέλουν, αναγγέλλουμε για μια ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ που αντλεί τη δύναμη της από το αίμα των μαρτύρων μας.

Η Κυπριακή υπόθεση με την ιστορία της, τη συνείδηση της, τον αγώνα της και το έπος που έγραψε το 1974 είναι η υπόθεση ενός μεγάλου Έθνους» υπογράμμισε.

«Ιδιοκτήτης της κυπριακής υπόθεσης είναι, με τη μικρή και τη μεγάλη πατρίδα, όλο το μεγάλο τουρκικό Έθνος», πρόσθεσε.

«Οι Ρωμιοί οι οποίοι μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ δεν δίστασαν να επιβουλευτούν την τιμή, τη ζωή και την περιουσία των γειτόνων τους των Τούρκων, δεν θεώρησαν ποτέ ισότιμους εταίρους τους τους Τουρκοκύπριους» είπε ο Ερντογάν και σημείωσε τα εξής:

«Παρόλο που το κλίμα ενότητας, σύμπνοιας και αδελφοσύνης που επιδεικνύουμε εδώ έχει ενοχλήσει κάποιους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αποφασιστικότητα στο δρόμο αυτό.

Η ιστορία και οι επίπονες εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διαδικασία αυτή, έμαθαν με ανοιχτό και πασιφανή τρόπο σε όλους ότι η ρωμαίικη πλευρά δεν έχει την πρόθεση να ιδρύσει ένα συνεταιρικό κράτος» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί μόνο και μόνο να αποτελέσει μια προσέγγιση που θα λαμβάνει ως βάση τις πραγματικότητες στο Νησί.

Αναφερόμενος στη στάση της ρωμαίικης πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Ερντογάν σημείωσε ότι «δεν είναι πια δυνατόν να πιστεύουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, στη Γενεύη, ανέφερε.

«Δεν κάνουμε παραχωρήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish