Ελληνικά Νέα

Επίσκεψη στο τέμενος Βαγιαζήτ

Επισκεφτήκαμε το Τζαμί Çelebi Sultan Mehmet, ένα από τα πιο σημαντικά Τουρκικά-Ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη.

Στο Διδυμότειχο, τελευταίο σταθμό της διήμερης επίσκεψης του σε Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη, βρέθηκε χτες 6 Μαΐου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κυρ. Γιαβούζ Σελίμ Κιράν (Yavuz Selim Kıran) συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα κυρ. Μπουράκ Οζουγκεργκίν (Burak Ozügergin), και παράγοντες της Tουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας, στο Διδυμότειχο επισκέφτηκε το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ. Το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά τον Μάρτιο του 2017.

Κατά την έλευση του Τούρκου Υπουργού Κιράν στο τέμενος Βαγιαζήτ, τον καλωσόρισε ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρ. Γεώργιος Διδασκάλου ο οποίος ήρθε από την Αθήνα ιδικά για να τον καλωσορίσει και να τον ενημερώσει τις εργασίες αναστύλωσης που συνεχίζονται στο τέμενος Βαγιαζήτ.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό 3.428.876 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παρέμεινε για περίπου μισή ώρα δίπλα στο τέμενος Βαγιαζήτ και αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρ. Γεώργιος Διδασκάλου για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ.

Ο κυρ. Διδασκάλου στην ενημέρωση και στην φιλοξενία ήταν τόσο ευγενικός και συνεργάσιμος, που άφησε υποσχέσεις στο άμεσο μέλλον για περεταίρω συνεργασία μεταξύ τον δύο χωρών τουλάχιστον στον τομέα αυτό που είναι ο πολιτισμός.

Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, αυτό που δεν έκαναν οι τοπική άρχοντες, κατά την άποψη μας όφειλαν ως πολιτισμένος λαός και ως γείτονες να το κάνουν, το έκανε ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρ. Γεώργιος Διδασκάλου, η διευθύντρια της Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου κυρία Δόμνα Τερζοπούλου και η υπεύθυνη του έργου αρχαιολόγος Λίλα Β. Σαμπανοπούλου στο τέμενος Βαγιαζήτ.

Τέλος, ο Τούρκος Υφυπουργός κυρ. Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δεν έκανε κάποια δήλωση, όμως στην προσωπική του σελίδα στο twitter χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο σημαντικά Τουρκικά-Ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη το τέμενος Βαγιαζήτ και έγραψε:

“Τελευταία στάση της επίσκεψής μας ήταν το Διδυμότειχο. Επισκεφτήκαμε το Τζαμί Çelebi Sultan Mehmet, ένα από τα πιο σημαντικά Τουρκικά-Ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και εξετάσαμε τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν μετά την πυρκαγιά το 2017″.

Σε αυτή την επίσκεψη τα βλέμματα ήταν στραμμένα, στο ότι ούτε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ούτε κάποιος άλλος από την τοπική αυτοδικήσει δεν ήρθε να καλωσορίσει τον Τούρκο Υφυπουργό κυρ. Κιράν. Δεν ήταν υποχρεωμένη Θα μπορούσαν όμως να το κάνουν.

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από την αστυνομία ήταν πολύ έντονα και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να πλησιάσει ή να περάσει από τα σημεία που περιηγήθηκε ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish