Ελληνικά Νέα

«Δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι»

«Δεν είναι σωστό για τη χώρα μας να ενοχλείται που αποκαλούμαστε Τούρκοι»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας αρνείται και πάλι την Τουρκική εθνική ταυτότητα της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης

Πρόεδρος ABTTF: «Η χώρα μας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αγνοεί τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να μας επιτρέπει να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως “Τούρκοι”. Η πολιτική των κυβερνητών της χώρας μας, να αρνείται την ταυτότητά μας, δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι.»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου 2021. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Δένδια στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη συνάντηση μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στις διμερείς συναντήσεις συζητήθηκαν ανοικτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Σημείωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί πολλές θετικές εφαρμογές για τους Ρωμιούς της Τουρκίας και ότι αναμένουν την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Από την άλλη πλευρά, ο Δένδιας δήλωσε ότι η Μειονότητα στη (Δυτική) Θράκη είναι Μουσουλμανική Μειονότητα και ότι η επίσημη άποψη του Ελληνικού κράτους είναι προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι προκλητικές ενέργειες σε αυτά τα θέματα βλάπτουν τις σχέσεις.

«Δεν είναι σωστό για τη χώρα μας να ενοχλείται που αποκαλούμαστε Τούρκοι»

Όσον αφορά το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Ο Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, επανέλαβε τις προηγούμενες δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και αρνήθηκε και πάλι την εθνική Τουρκική ταυτότητα της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Ο Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η επίσημη γνώμη του Ελληνικού κράτους είναι προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις τρεις ενώσεις μας.

Η χώρα μας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αγνοεί τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να μας επιτρέπει να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως “Τούρκοι”. Η πολιτική των κυβερνητών της χώρας μας, να αρνείται την ταυτότητά μας, δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι. Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, ευχαριστούμε τον Υπουργό Εξωτερικών της πατρίδας μας, Τσαβούσογλου για το γεγονός ότι μας υπερασπίστηκε δηλώνοντας ότι δεν είναι σωστό για τη χώρα μας να ενοχλείται που αποκαλούμαστε Τούρκοι.»

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish