Ελληνικά Νέα

Άλλη μία προειδοποίηση από την Επιτροπή Υπουργών προς την Ελλάδα

Άλλη μία προειδοποίηση από την Επιτροπή Υπουργών προς την Ελλάδα για τις υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά!

Άλλη μία προειδοποίηση από την Επιτροπή Υπουργών προς την Ελλάδα για τις υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά!

Πρόεδρος του ABTTF: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε η ηγεσία της χώρας μας, ούτε το δικαστικό σώμα θέλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Διότι όταν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η χώρα μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να αρνηθεί την ύπαρξη της τουρκικής κοινωνίας.”

Κατά τη συνεδρίαση μεταξύ 1-3 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά σχετικά με τις ενώσεις που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Ως αποτέλεσμα της έρευνας που δεν μπορούσε να διεξαχθεί τον Ιούνιο λόγω της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να συζητήσει εκ νέου τις υποθέσεις της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ροδόπης  και του Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου, που συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα “Μπεκίρ Ουστά και άλλοι” και επέκρινε το γεγονός ότι, παρά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην Ελλάδα το 2017, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και δώδεκα χρόνια.

Η Επιτροπή Υπουργών επέκρινε το Εφετείο Θράκης για την απόρριψη του αιτήματος που υπέβαλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ροδόπης  και ο Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου για επανεξέταση των υποθέσεων τους, στις 20 Μαΐου 2020, με την ίδια αιτιολόγηση που απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης το 2018 και σημείωσε ότι, παρά την τροποποίηση του νόμου το 2017, δεν έγινε κανένα βήμα για να συζητηθούν οι υποθέσεις εκ νέου.

Ύστερα από την απόφαση του Εφετείου της Θράκης, η Επιτροπή Υπουργών δήλωσε ότι η ακρόαση της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης, η οποία αναβλήθηκε για τις 16 Οκτωβρίου 2020 λόγω του κορoναϊού, θα είναι κρίσιμης σημασίας και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να ασκηθεί έφεση του συλλόγου από το Δικαστήριο σε πλήρη και αποτελεσματική συμμόρφωση με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τη νομολογία του ΕΔΑΔ. Η Επιτροπή Υπουργών ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε περίπτωση που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ροδόπης  και ο Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου υποβάλλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Επιτροπή Υπουργών δήλωσε ότι, ως μέρος της υποχρέωσής τους να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να ερμηνεύουν την εθνική νομοθεσία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Επίσης, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν κατάλληλα για τη διευκόλυνση της συστηματικής διάδοσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στο δικαστικό σώμα, καθώς και για την κατάρτιση των μελών του δικαστικού σώματος σχετικά με την ΕΣΔΑ. Η Επιτροπή ζήτησε να της αποσταλεί από την Ελλάδα σχετική αναφορά με το θέμα αυτό, το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020.

Η Επιτροπή Υπουργών, ζήτησε από την Ελλάδα να ενημερώνει για τα αποτελέσματα των εν εξελίξει νομικών διαδικασιών των υποθέσεων στην εθνική δικαιοδοσία και αποφάσισε να εξεταστούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την ομάδα Μπεκίρ Ουστά το Μάρτιο του 2021 το αργότερο προκειμένου να αξιολογήσει την έκβαση της υπόθεσης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών είναι ξεκάθαρη!»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) δήλωσε, «Η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών είναι ξεκάθαρη! Η επιτροπή είναι πολύ δυσαρεστημένη που οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και 12 χρόνια σχετικά με τις υποθέσεις ομάδα Μπεκίρ Ουστά. Για αυτόν τον λόγο, επικρίνει την Ελλάδα ξεκάθαρα και ανοικτά. Η δικαιοδοσία στη χώρα μας, η οποία παρατείνει τη διαδικασία δηλώνοντας ότι το εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων είναι η νομοθεσία, μετά την αλλαγή του νόμου το 2017 απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα των ενώσεών μας για επανεξέταση τους. Στο σημείο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αποφάσεις και τη νομολογία της ΕΔΑΔ. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ούτε η ηγεσία της χώρας μας ούτε το δικαστικό σώμα θέλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, διότι όταν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η χώρα μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να αρνηθεί την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας. Η χώρα μας προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά φυσικά θα πρέπει να αποδεχθεί αυτό το γεγονός,μια μέρα. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας τόσο στο Στρασβούργο όσο και στη χώρα μας.»

Το link για τη σχετική απόφαση  https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016809f6262

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu
EnglishGermanGreekTurkish