Ελληνικά Νέα

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους διορισμούς»

Νέο πλήγμα στην εκπαιδευτική αυτονομία της Τουρκικής Κοινωνίας της Δυτικής Θράκης!

Νέο πλήγμα στην εκπαιδευτική αυτονομία της Τουρκικής Κοινωνίας της Δυτικής Θράκης!

Πρόεδρος ABTTF: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους διορισμούς της χώρας μας, της Ελλάδας, που στόχο έχουν την εξάλειψη του αυτόνομου καθεστώτος των Ιεροσπουδαστηρίων μας. Απαιτούμε να ακυρωθεί αμέσως η σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.»

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Ελληνικού κράτους κατά της εκπαιδευτικής αυτονομίας της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης, κατά παράβαση διμερών και διεθνών συμφωνιών.

Με την απόφαση που υπέγραψε η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, διορίστηκε το διοικητικό συμβούλιο των Ιεροσπουδαστηρίων της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2021, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι διορισμένοι Μουφτήδες, που δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης, διορίστηκαν ως πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου των δύο Ιεροσπουδαστηρίων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Ως γενικοί γραμματείς στις επιτροπές του συμβουλίου των Ιεροσπουδαστηρίων διορίστηκαν Χριστιανοί Έλληνες πολίτες. Η θητεία των επιτροπών του συμβουλίου που διορίζονται από το Ελληνικό κράτος στα Ιεροσπουδαστήρια θα είναι διετής.

Ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορείων Μειονοτικών Σχολείων, στη γραπτή δήλωση του  σχετικά με τους εν λόγω διορισμούς, ανέφερε ότι «Τα Iεροσπουδαστήρια είναι Μειονοτικά Σχολεία και δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς τους ούτε με το “έτσι θέλω”, ούτε με Υπουργική απόφαση.»

Όσον αφορά το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Τα Ιεροσπουδαστήρια στην Κομοτηνή και την Ξάνθη είναι αυτόνομα σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, το διοικητικό συμβούλιο των Ιεροσπουδαστηρίων μας θα πρέπει να εκλεγεί, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα σχολεία της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκης. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτούς τους διορισμούς του Ελληνικού κράτους με στόχο την εξάλειψη του αυτόνομου καθεστώτος των Ιεροσπουδαστηρίων μας. Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και καλούμε τη χώρα μας, την Ελλάδα, να τερματίσει αμέσως τις παρεμβάσεις της, που έχουν στόχο την εκπαιδευτική αυτονομία της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης.»

*Φωτογραφία: www.birlikgazetesi.org, www.gundemgazetesi.com

 

Haberin devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rasgele Haberler

Başa dön tuşu