Ελληνικά Νέα

Απολύθηκε ο Διευθηντής του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ Κομοτηνής

Απολύθηκε με την απόφαση του Κωνσταντίνου Μπαντίκου, Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Ουζεγίρ Αχμέτ Διευθηντής του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ Κομοτηνής.

Ο Ουζεγίρ Αχμέτ εργαζόταν εδώ και πολύ καιρό στο ιστορικό Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ της Κομοτηνής που ανήκει στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης και έχει αυτόνομη θέση στην εκπαίδευση. Εντούτοις, απολύθηκε με την απόφαση του Κωνσταντίνου Μπαντίκου, Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Η απόφαση λήφθηκε μετά την ένταση που σημειώθηκε στην τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς στο Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ  όταν οι μαθητές δεν επέτρεπαν να εισέλθει τον τοποτηρητή διορισμένο Μουφτή στο σχολείο. Το χρόνο της απόφασης προκάλεσε ερωτήματα καθώς ο Ουζεγίρ Αχμέτ τιμωρήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της έντασης στο σχολείο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μπαντίκου, Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο Ιρφάν Χούσεϊν ανακηρύχθηκε νεός Διευθυντής του σχολείου Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ  και αντικατέστησε τον Ουζείρ Αχμέτ, επιπλέον, ο Υποδιευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου αντικαταστάθηκε επίσης με τον Μάρκο Χριστοδουλόπουλο, ο οποιός ήταν Υποδιευθυντής στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λυκείο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι ο Μάρκος Χριστοδουλόπουλος υπέβαλε αίτηση για τη θέση του κύριου υπόχρεου ενώ ο Ιρφάν Χουσεΐν δεν υπέβαλε αίτηση για τη θέση αυτή. Ο διορισμός του Χούσεϊν θεωρείται ως παραβίαση των δικαιωμάτων και των κανονισμών, μολονότι δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη θέση. Ως εκ τούτου, ανησυχεί το γεγονός ότι ο Διευθυντής της Εκπαίδευσης μπορεί να διορίσει κάποιον άλλον χωρίς διαβούλευση εάν ο Χούσεϊν δεν δεχθεί το διορισμό του.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, ο τοποτηρητής διορισμένος Mουφτής που ήθελε να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς στη θρησκευτική σχολή αν και δεν προσκλήθηκε από το σχολικό συμβούλιο του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ, είχε καλέσει την αστυνομία αφού δεν μπόρεσε να εισέλθει στο σχολείο. Μετά την αστυνομία ήρθε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου και είπε να αποσυρθούν από την πόρτα και να επιτρέψουν στον τοποτηρητή  να εισέλθει στην αυλή.  Ο τοποτηρητής διορισμένος Mουφτής κατάφερε να εισέλθει στην αυλή από άλλη είσοδο τότε  οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν με χειροκροτήματα και μετά όλοι μαζί έφυγαν από την αυλή του σχολείου.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαίκης Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου: „Σύμφωνα με την απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο χρόνος απόλυσεις του  Διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ, Ουζεγίρ Αχμέτ, και ο διορισμός στη θέση του έναν άλλο καθηγητή του σχολείου παρόλο δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη θέση  κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχει ένα «καθαρισμό» που πραγματοποιείται από το κράτος στο σχολείο. Επειδή η απόφαση λήφθηκε μετά από λίγες μέρες όταν οι μαθητές αντιτάχθηκαν με δημοκρατικό τρόπο στη συμμετοχή του τοποτηρητή διορισμένου Mουφτή στην τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σε μια χώρα που θεωρείται λίκνο της δημοκρατίας, αυτός ο διορισμός που έγινε αντιδημοκρατικά και σε αντίθεση με τους νόμους σημαίνει ότι ο Ουζεγίρ Αχμέτ  τιμωρήθηκε από το ίδιο το κράτος”.

Daha Fazla Göster

İlhan Tahsin

BİRLİK Gazetesi, Genel Yayın Yönetmeni, Tek Rumeli TV. Yunanistan Temsilcisi.. Avrupa Gazeteciler Derneği Yunanistan Temsilcisi.. İnternet sitemizde yayınlanan, yazı\görseller tarafımıza(İlhan Tahsin) birlikgazetesi.org'a aittir. İzinsiz veya ''Kaynak'' belirtmeden kopyalama yapıp sitenizde sunum yapmak yasaktır.

İlgili Makaleler

Haber Hakkında Bir Yorum Bırak...!

avatar
  Subscribe  
Bildir
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı